Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
20.05.2020 03:05

Archeologický výskum potvrdil existenciu rotundy


Na snímke priestor archeologického výskumu pri kostole sv. Štefana v Kostoľanoch nad Hornádom. K rotunde približne z 12. storočia podľa archeológov pristavili menšiu loď, ktorá neskôr pravdepodobne slúžila ako karner. Snímka zdroj: (tasr).


Archeologický výskum v Kostoľanoch nad Hornádom v okrese Košice-okolie potvrdil existenciu rotundy. Pri Kostole sv. Štefana prvomučeníka našli aj stredoveké mince či prsteň približne z 12. storočia. Ako povedal hlavný archeológ spoločnosti Triglav Peter Šimčík, ide o významný nález.


Pred samotným výskumom realizovali na mieste geofyzikálny prieskum, ktorý už naznačoval nález rotundy s apsidou. Podľa jeho slov v druhej polovici 12. storočia už zrejme stála a neskôr k nej pravdepodobne pristavali menšiu loď. Tú neskôr, keď kopali základy pre novší, stredoveký kostol, využívali ako karner na uschovanie kostí zosnulých.

„Výskumom sme zachytili hroby z 15. storočia, ktoré rešpektujú obvodovú stenu rotundy, čiže vieme, že samotná stavba už bola postavená pred týmto obdobím,“ povedal s tým, že v jednom porušenom kostrovom hrobe našli aj strieborný prsteň, ktorý datujú približne do 12. storočia. Ako hovorí, preto by ich nálezy starších hrobov ako z uvedeného obdobia neprekvapili.

Podľa Šimčíka nájdené mince pochádzajú z čias panovania Žigmunda Luxemburského, Albrechta Habsburského a našli aj stredoveké mince z doby panovania Mateja Korvína. „Celkovo ide o veľmi významný nález pre obec ale aj pre región,“ dodal s tým, že takéto nálezy sa podarí vykopať možno raz za desať či 20 rokov.

Ako povedal starosta Anton Medvec, v obci predpokladali, že na tomto mieste kedysi stál sakrálny objekt. Niektorí pamätníci totiž hovorili o tom, že pri výstavbe domu smútku pri kostole narazili na staré murivá, čo napokon potvrdil aj prieskum sondou. „Vo výskume sa ďalej nepokračovalo, lebo na to neboli finančné prostriedky. Vrátili sme sa k tomu znova o dva roky, vtedy sme už urobili výskum väčšieho rozsahu, pri ktorom sme zachytili už aj ten samotný poloblúčik,“ vysvetlil s tým, že k výskumu sa opäť vrátili po dvoch rokoch. „Chceli sme túto rotundu vyskúmať celú, to sa aj podarilo,“ dodal.

Podľa jeho slov to chcú využiť v prospech rozvoja cestovného ruchu a kultúry. Financie sa budú snažiť zohnať aj na úplne dokončenie výskumu. „Je tu ešte zopár detailov, ktoré by bolo dobré v budúcnosti ozrejmiť a určité miesta ešte otvoriť,“ povedal. Časom by mal na mieste vyrásť pôdorys rotundy a v pláne majú tiež pripraviť vizualizáciu tohto objektu. „Pribudne aj nejaká lavička či informačná tabuľa. Je to veľmi pekná lokalita, keď sa to tu ešte viac vyčistí, tak aj s výhľadom na priľahlé údolie Hornádu to bude atraktívne nielen pre občanov, ale aj návštevníkov obce,“ uzavrel starosta.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.09.2016
Radnica podpísala zmluvu o spolupráci s poľským mestom
Mesto Bánovce nad Bebravou plánuje spolupracovať vo viacerých oblastiach s poľským partnerom - mestom Lubliniec.
viac
05.10.2016
Výskum na Vodnom hrade odkryl renesančné pivnice
Archeologický výskum v areáli gymnázia vo Vranove nad Topľou odkryl priestory renesančných pivníc. Odborní pracovníci v nich zachytili tiež pozostatky stredovekých murív pravdepodobne Vodného hradu, ktorý bol postavený v 15. storočí.
viac
07.12.2018
Obec Kostoľany nad Hornádom chce stavať nájomné byty, vyriešiť musí pozemky
Výstavbu nájomných bytov chce zrealizovať obec Kostoľany nad Hornádom neďaleko Košíc od roku 2016. Ako pre TASR povedal staronový starosta obce Anton Medvec, projekt komplikuje usporiadanie pozemkov.
viac
03.08.2023
Archeológovia objavili osídlenie od doby kamennej až po stredovek
Objemnú zásobnicovú, zhruba 90 centimetrov vysokú nádobu, v ktorej je pravdepodobne uskladnené obilie alebo zvyšky jedál ľudí doby kamennej, našli archeológovia pri výskume v obci Biely Kostol pri Trnave.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %