Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
03.08.2023 01:30

Archeológovia objavili osídlenie od doby kamennej až po stredovek


Ilustračná snímka: (tasr).


Objemnú zásobnicovú, zhruba 90 centimetrov vysokú nádobu, v ktorej je pravdepodobne uskladnené obilie alebo zvyšky jedál ľudí doby kamennej, našli archeológovia pri výskume v obci Biely Kostol pri Trnave.


Katedra klasickej archeológie Trnavskej univerzity (TU) v Trnave tam v týchto týždňoch skúma plochu určenú na komunikáciu budúceho obytného súboru. Informoval o tom vedúci tímu, dekan Filozofickej fakulty TU Erik Hrnčiarik.

Archeológovia neprišli do Bieleho Kostola po prvýkrát. V priebehu desaťročí sa tam výskumy konajú priebežne, keďže lokalitu si ľudia vyhliadli na bývanie už pred viac ako 7000 rokmi a nesie po nich rozsiahle stopy. "Plocha nášho aktuálneho záchranného výskumu má rozlohu 2,5 hektára, z väčšej časti sme na nej zachytili bývalý močiar a zaniknutý lužný les. Na okraji potom známky osídlenia od doby kamennej cez dobu bronzovú, železnú s doloženou prítomnosťou Keltov, končiac stredovekým osídlením a zákopmi protitureckej obrany," uviedol. V krajine, kde sa doteraz nachádza úrodná pôda najvyššej kvality, s vodným prvkom a blízkymi Malými Karpatmi takéto husté osídlenie nie je podľa neho výnimočné.

"Predtým, ako sme začali s vykopávkami, sme lokalitu, kde investor plánuje výstavbu, preskúmali georadarom. Ten nám určil konkrétne ciele nášho výskumu," opísal Hrnčiarik. Sú tam početné pozostatky po kolových domoch, zásobnicové jamy, ktoré po použití slúžili ako odpadové, pece pre kuchyňu i na tavenie železa. Odpadové jamy sú významnou zásobnicou informácií, našli v nich keramiku, kosti, potreby domácností a iné. Predpokladajú, že do konca výskumu sa prepracujú až po bývalé pohrebisko. "S hrobmi bežných ľudí, ktoré boli podľa všetkého vykradnuté. Žiaľ, ako sa ukazuje, dialo sa tak už krátko po pochovaní," doplnil Hrnčiarik.

Ako dodal, archeológovia sa do lokality vrátia pravdepodobne v krátkej dobe. Investor vložil financie aj do budúceho výskumu, ktorý sa predpokladá na parcelách jednotlivých rodinných domov, ktoré tam majú vyrásť. "Je to výnimočné rozhodnutie. Zabezpečil tak, že stavebníci nebudú mať problém vpustiť archeológov do svojich dvorov, ak nebudú musieť za ich prácu platiť oni. Stretávame sa skôr s opačným prístupom," uzavrel Hrnčiarik.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.04.2019
Pri záchrannom archeologickom výskume odkryli 17 žiarových hrobov
Celkovo 17 žiarových hrobov príslušníkov pilinskej kultúry sa podarilo doteraz odkryť archeológom počas prebiehajúceho záchranného výskumu na Daxnerovej ulici v Rimavskej Sobote.
viac
20.05.2020
Archeologický výskum potvrdil existenciu rotundy
Archeologický výskum v Kostoľanoch nad Hornádom v okrese Košice-okolie potvrdil existenciu rotundy. Pri Kostole sv. Štefana prvomučeníka našli aj stredoveké mince či prsteň približne z 12. storočia. Ako povedal hlavný archeológ spoločnosti Triglav Peter Šimčík, ide o významný nález.
viac
08.06.2020
V lokalite Vysielač vo Veľkých Kostoľanoch bývali ľudia už v dobe kamennej
V lokalite Vysielač v obci Veľké Kostoľany vzniká nová obytná štvrť. Jej obyvatelia však nebudú prvými, ktorí si toto miesto vybrali pre život.
viac
13.05.2023
Archeologický výskum v Hrabušiciach ukončili, vzácne kopije uchovajú
Počas výskumu v katastri obce Hrabušice na Spiši sa podarilo objaviť "depot" kopijí zo staršej doby železnej, sú staré 2500 rokov. Archeológ Matúš Hudák pri tejto príležitosti uviedol, že ide o unikátny nález najmä z pohľadu zachovania vzácnych artefaktov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %