Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
01.11.2018 03:35

Mesto získalo dotáciu na výstavbu komunitného centra z fondov EÚ


Mestský úrad v Spišskej Belej, ilustračná snímka


Mesto Spišská Belá získalo nenávratný finančný príspevok z fondov Európskej únie v rámci operačného programu Ľudské zdroje vo výške viac ako 330.000 eur na výstavbu komunitného centra. To by malo podľa primátora Štefana Bieľaka vyrásť v areáli bývalej kolkárne na Tatranskej ulici.


"Celkové oprávnené náklady boli schválené vo výške takmer 350.000 eur, z toho povinné minimálne spolufinancovanie mesta je vo výške päť percent," uviedol primátor. Cieľom tohto zámeru je vytvoriť priestory pre stretávanie sa rôznych komunít mesta, pre rôzne spolky a ďalšie neformálne skupiny, ale aj priestory pre sociálnu inklúziu, sociálne poradenstvo a pre terénnu sociálnu prácu. "V novom objekte sa budú nachádzať priestory aj pre beliansky klub seniorov a bude slúžiť zároveň ako zázemie potrebné pre plánovanú mestskú komunitnú záhradu, a teda pre rôzne aktivity aj v nej," ozrejmil Bieľak.      

 Do budúcna radnica plánuje v tejto záhrade zriadiť oddychovú zónu, priestor pre mamičky s deťmi vrátane nového detského ihriska. Tento zámer však je predmetom tohto iného projektu vodozádržných opatrení, ktorý je v procese hodnotenia.       

Navrhovaný objekt komunitného centra musí spĺňať štandardy vybavenia určené metodikou Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, pričom predpísaná maximálna podlahová plocha objektu je do 250 štvorcových metrov. "Navrhovaná stavba bude dvojpodlažná, obdĺžnikového pôdorysu so sedlovou strechou. Na prízemí sa bude nachádzať klubová miestnosť, kuchynka, sociálne zázemie a sklad prístupný aj z exteriéru. Na poschodí objektu je plánovaná klubová miestnosť, dielňa pre remeselnú výučbu, kancelária komunitného pracovníka, miestnosť pre sociálne poradenstvo a sociálne zariadenia. Pred objektom bola navrhnutá vonkajšia terasa ako súčasť navrhovaných spevnených plôch," konkretizoval Bieľak.       

V súčasnosti samospráva pripravuje verejné obstarávanie na výber zhotoviteľa stavby a samotná výstavba komunitného centra by mohla začať v druhej polovici budúceho roka s uvedením do prevádzky niekedy v polovici roka 2020.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.10.2016
Komárno buduje v časti Veľký Harčáš nové komunitné centrum
Mesto Komárno buduje nové komunitné centrum v mestskej časti Veľký Harčáš. Výstavba sa začala v máji, ukončená by mala byť do konca tohto roka.
viac
27.10.2017
Samospráva chce zrekonštruovať Komunitné centrum na Šobove
Banskoštiavnická samospráva plánuje zrekonštruovať Komunitné centrum, ktoré svoje aktivity vyvíja v lokalite Šobov, kde žije početná rómska komunita.
viac
03.03.2020
Mesto vybuduje vďaka eurofondom nové komunitné centrum
V podtatranskom mestečku Spišská Belá začnú čoskoro s výstavbou komunitného centra. Zámer schválili tamojší poslanci ešte v máji 2018.
viac
30.03.2022
Banská Belá obnovila zbrojnicu a prestavala dom turistov na komunitné centrum
Rekonštrukcia hasičskej zbrojnice a prestavba niekdajšieho domu turistov na komunitné centrum boli dve najväčšie investície obce Banská Belá v okrese Banská Štiavnica v uplynulom roku. Obe stavby financovali z externých zdrojov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %