Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
15.07.2019 06:10

Na Muránsky hrad sa turisti vyvezú už aj elektrobicyklami


Snímka: obec Muráň


Požičovňa elektrobicyklov, ktorými sa turisti môžu vyviezť na Muránsky hrad, je novou službou, ktorú od tejto letnej sezóny poskytuje samospráva obce Muráň v okrese Revúca. Podľa slov jej starostu Romana Goldschmidta si od tohto kroku sľubujú ďalší rozvoj turizmu v regióne.


„Máme 16 elektrobicyklov, ktoré sú návštevníkom k dispozícii na štyri hodiny alebo na celý deň, respektíve osem hodín. Okrem bežných turistov môžu elektrobicykle využívať aj ľudia, ktorí do Muráňa pricestujú Gemerskou strelou, teda historickým vláčikom premávajúcim cez sezónu z Plešivca," priblížil Goldschmidt.       

Dodal, že na tento účel kúpili kvalitnejšie a drahšie elektrobicykle, keďže sa ráta s ich intenzívnym využívaním. Na prvé štyri bicykle chceli využiť prostriedky, ktoré mala samospráva dostať od úradu vlády v rámci pomoci najmenej rozvinutým okresom.       

„Nedostali sme však ani cent, takže sme to napokon financovali z vlastných zdrojov. Ďalších 12 bicyklov patrí firme, s ktorou spolupracujeme a uvidíme, ako sa táto služba ujme," konkretizoval starosta.       

Cesta z Muráňa na Muránsky hrad vedie cez Veľkú lúku a meria zhruba šesť kilometrov s prevýšením približne 500 metrov. Z Veľkej lúky na samotný hrad musia cyklisti prejsť ešte približne dva kilometre. Motorové vozidlá majú na spomínanú cestu zakázaný vjazd, počas letnej sezóny je však možné na obecnom úrade získať prenosné povolenie, umožňujúce presun autom z Muráňa na Veľkú lúku.       

Muránsky hrad je dostupný aj turistickým a náučným chodníkom, ktorý je kratší ako cesta. Začína sa takisto v Muráni a výstup na hrad po ňom trvá jednu až dve hodiny.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.01.2017
Žilinská župa pokorila kultúrny milión
Hrady, múzeá, prírodné expozície, galérie či knižnice v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja prilákali v minulom roku rekordných 1,7 mil. návštevníkov. Informoval o tom žilinský župan Juraj Blanár.
viac
17.03.2018
Hrad Strečno počas marcových víkendov otvára svoje brány
Brány hradu Strečno otvorí Považské múzeum v Žiline už počas tohto a budúceho marcového víkendu (17. – 18. 3. a 24. – 25. 3.), a to v čase od 9.00 do 15.00 hod. TASR o tom informovala marketingová pracovníčka Považského múzea v Žiline Michaela Koláriková.
viac
24.11.2018
Muráň chce zlepšiť podmienky pre turizmus, plánuje rozhľadňu i elektrobicykle
Požičovňa elektrobicyklov, ktorými by sa záujemcovia vyviezli až na Muránsky hrad, či rozhľadňa v lokalite Hôrka ako nenáročný vychádzkový cieľ aj pre netrénovaných turistov. To sú dva hlavné zámery, ktoré chce v blízkej dobe realizovať obec Muráň s cieľom podporiť cestovný ruch v regióne.
viac
15.06.2020
Muránske buchty sú tradíciou lokálnej značky
Niekedy sa stačí len pozrieť do vlastnej kuchyne a chytiť to za ten správny koniec. Obec Muráň v Revúckom okrese zariskovala a začala podnikať v gastronómii.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %