Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
07.04.2020 12:35

Na hrade Krásna Hôrka sa začali prípravné práce obnovy


Hrad Krásna Hôrka.


Po schválení čiastkových dokumentácií a zavŕšení procesu verejného obstarávania sa začali na hrade Krásna Hôrka v okrese Rožňava prípravné práce obnovy vrátane odstraňovania násypov a sanácie havarijného stavu klenby stredného hradu.


Informovala o tom Zuzana Vášaryová, vedúca Centra múzejnej komunikácie Slovenského národného múzea (SNM).      

„Násypy na severnej a južnej strane obvodových hradieb v celkovom objeme zhruba 750 kubických metrov vznikli umelo počas poslednej veľkej prestavby hradu v rokoch 1956 – 1989. Stavebnú sutinu a úlomky kamenných častí hradu vtedy premiestňovali formou sypania na hradný kopec otvormi v hradnom múre, ktoré boli na tento účel vytvorené,“ objasnila Vášaryová.      

Južná časť násypu bola podľa nej zhotovená z rovnakého materiálu a vznikla s cieľom vytvorenia akejsi rampy na obslúženie kotolne na tuhé palivo. „Dôvodom odstránenia násypov je minimalizovanie vzlínania zemnej vlhkosti do hradných múrov, ako aj znovunavrátenie výzoru hradu z roku 1968 ako pevnosti na strmom brale,“ dodala.      

Ako ďalej povedala, na hrade sa zároveň vykonáva realizácia statického zabezpečenia dočasnej konštrukcie klenby suterénu prejazdu (dufartu) stredného hradu. „Po zastabilizovaní klenby bolo možné premiestniť z hradu do depozitára jeden z najväčších a najzaujímavejších zbierkových predmetov - secesný pohrebný koč, vyhotovený v roku 1904 pri príležitosti takzvaného veľkého krásnohorského pohrebu grófky Františky Andrássyovej, ale aj palné zbrane väčších rozmerov, najmä delá a kanóny,“ ozrejmila vedúca.      

Podľa slov generálneho riaditeľa SNM Branislava Panisa je projekt obnovy Krásnej Hôrky a jej okolia najrozsiahlejším v histórii hradu. „Nejde len o zjednodušený návrat stavu hradu pred požiarom. Projekt počíta aj s odstránením nevhodných zásahov do pamiatky, realizovaných v rokoch 1956 – 1989, ktoré výrazne poškodili jej autenticitu,“ podotkol.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.03.2018
Hrad Krásnu Hôrku chcú obnoviť do podoby z prelomu 19. a 20. storočia
Hrad Krásna Hôrka, ktorý v roku 2012 zachvátil ničivý požiar, chce Slovenské národné múzeum (SNM) obnoviť do podoby z prelomu 19. a 20. storočia. V súčasnosti na ňom prebiehajú zabezpečovacie práce a eliminácia vlhka na vytypovaných objektoch.
viac
06.03.2020
Hrad Krásna Hôrka chce v roku 2023 privítať návštevníkov
Slovenské národné múzeum (SNM) v spolupráci s Ministerstvom kultúry (MK) SR informovalo vo štvrtok dopoludnia o realizácii prác v uplynulom roku a ďalších plánovaných krokoch komplexnej rekonštrukcie hradu Krásna Hôrka, ktorý bol zničený pri požiari 10. marca 2012.
viac
30.12.2020
Na obnovu podhradia je potrebná dohoda obce s vlastníkmi stánkov
Ak sa samospráva obce Krásnohorské Podhradie v okrese Rožňava nedohodne s majiteľmi zostávajúcich dvoch stánkov v podhradí Krásnej Hôrky, Slovenské národné múzeum (SNM) v nasledujúcich rokoch zrekonštruuje iba samotný hrad, ale jeho podhradie nie.
viac
11.03.2021
Tender na celkovú obnovu Krásnej Hôrky by mal byť vyhlásený na jeseň
Verejné obstarávanie (VO) na rekonštrukciu národnej kultúrnej pamiatky (NKP) Krásna Hôrka by malo byť vyhlásené na jeseň, v optimistickom variante do konca augusta 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %