Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
05.04.2023 10:35

Na Fiľakovskom hrade sa opäť uskutoční Palócka Veľká noc


Ilustračná snímka.


Na Fiľakovskom hrade sa i tento rok uskutoční tradičná Palócka Veľká noc. V poradí 16. ročník podujatia na Veľkonočný pondelok (10. 4.) verejnosti priblíži maďarské i slovenské tradície. Informovala o tom riaditeľka Mestského kultúrneho strediska Fiľakovo Eva Tóthová.


"Návštevníci si môžu vyskúšať rôzne techniky zdobenia vajíčok, naučiť sa základy zdobenia perníkov a vyhotoviť si veľkonočné figúrky z pálky. Deti sa môžu tešiť aj na rozprávkový kútik, ručne poháňaný kolotoč, rôzne súťaže zručnosti, jazdu na koni a lukostreľbu," priblížila Tóthová.

Súčasťou Palóckej Veľkej noci bude tiež jarmok, ktorý sa bude konať na nádvorí hradu a Podhradskej ulici. Chýbať nebudú ani požehnanie jedál, veľkonočné vinše či tradičné polievanie. Organizátori podujatia pripravili pre verejnosť aj bohatý kultúrny program. Na javisku pod holým nebom sa predstavia slovenské i maďarské folklórne súbory či hudobníci.

Súčasťou programu Palóckej Veľkej noci budú aj stále a dočasné expozície Hradného múzea vo Fiľakove. Podujatie podporil Fond na podporu kultúry národnostných menšín. V prípade nepriaznivého počasia sa koncerty budú konať v priestoroch fiľakovského kultúrneho strediska.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
06.06.2023
Folklórny festival Východná bude tento rok trvať tri dni
Folklórny festival Východná sa tento rok uskutoční v termíne od 30. júna do 2. júla. Návštevníci počas neho uvidia celovečerné programy, predstavia sa víťazi celoštátnych súťaží a pripravené sú aj vzdelávacie programy pre deti a dospelých.
viac
30.06.2023
Folklórny festival Východná ponúkne celovečerné aj vzdelávacie programy
Celovečerné programy, víťazov celoštátnych súťaží aj vzdelávacie programy pre deti a dospelých pripravili organizátori pre návštevníkov tohtoročného Folklórneho festivalu Východná. Podujatie sa začína v piatok a potrvá do nedele 2. júla.
viac
30.08.2023
Hradné hry prinesú i ukážky tancov a odevov z čias renesancie a baroka
Hradný areál vo Fiľakove ožije prvú septembrovú sobotu tradičnou akciou s názvom Fiľakovské hradné hry. V poradí 23. ročník podujatia tento rok prinesie i ukážky tancov a odevov z obdobia renesancie a baroka. Informovalo o tom Hradné múzeum vo Fiľakove (HMF), ktoré podujatie organizuje.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %