Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
06.06.2023 11:40

Folklórny festival Východná bude tento rok trvať tri dni


Na archívnej snímke festival Východná vo Východnej. Snímka zdroj: (tasr).


Folklórny festival Východná sa tento rok uskutoční v termíne od 30. júna do 2. júla. Návštevníci počas neho uvidia celovečerné programy, predstavia sa víťazi celoštátnych súťaží a pripravené sú aj vzdelávacie programy pre deti a dospelých.


Informoval o tom špecialista pre marketing a komunikáciu z Národného osvetového centra (NOC) Ľudovít Andrejo.

"Areál amfiteátra vo Východnej privíta prvých návštevníkov v piatok (30. 6.) o 14.00 h a jeho brány sa zavrú v nedeľu (2. 7.) po 16.00 h. Hlavným festivalovým dňom bude sobota (1. 7.), keď sa uskutočnia tri desiatky väčších či komornejších programov. V nedeľu bude festivalová atmosféra pokračovať v rodinnom duchu a tradičný galaprogram v amfiteátri nahradia vystúpenie detských kolektívov na malej scéne, školy tanca a remesiel či rozprávkový automat," priblížil Andrejo.

Dodal, že pre návštevníkov pripravujú program na veľkej aj malej scéne, v etnodome, humne, košiariku, pod Májkou, na tancovisku či na Farme Východná, na obecnom úrade aj v tzv. východnianskej izbe. "Chýbať nebude ani tradičný sprievod obcou," uviedol špecialista pre marketing.

Súčasťou podujatia budú aj remeselná škola a jarmok, tradičné liptovské halušky i liptovské droby. V košiariku budú pripravené detské hry, dielničky a drevený kolotoč.

Folklórny festival Východná organizuje NOC, spoluorganizuje ho obec Východná. Podujatie je najstarším a najrozsiahlejším podujatím na Slovensku v oblasti tradičnej kultúry, folklóru i folklorizmu a vrcholnou prehliadkou folklórneho hnutia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.03.2022
Folklórny festival Východná sa uskutoční na prelome júna a júla
Folklórny festival Východná (FFV) 2022 sa bude konať od 29. júna do 3. júla. Symbolom tohtoročného festivalu budú letokruhy. Informovala o tom Alexandra Žilavá z Národného osvetového centra (NOC).
viac
06.05.2022
Folklórny festival Východná 2022 sa bude konať pod záštitou prezidentky a UNESCO
Folklórny festival Východná (FFV) sa v tomto roku bude konať pod záštitou prezidentky SR Zuzany Čaputovej a Slovenskej komisie pre UNESCO.
viac
30.06.2023
Folklórny festival Východná ponúkne celovečerné aj vzdelávacie programy
Celovečerné programy, víťazov celoštátnych súťaží aj vzdelávacie programy pre deti a dospelých pripravili organizátori pre návštevníkov tohtoročného Folklórneho festivalu Východná. Podujatie sa začína v piatok a potrvá do nedele 2. júla.
viac
16.08.2023
Gemerský folklórny festival v Rejdovej prinesie dvory s remeslami i nové javisko
V druhej polovici augusta sa obec Rejdová v okrese Rožňava stane opäť dejiskom Gemerského folklórneho festivalu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %