Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
06.05.2022 08:25

Folklórny festival Východná 2022 sa bude konať pod záštitou prezidentky a UNESCO


Ilustračná snímka.


Folklórny festival Východná (FFV) sa v tomto roku bude konať pod záštitou prezidentky SR Zuzany Čaputovej a Slovenskej komisie pre UNESCO.


Lákadlom 67. ročníka sú nielen víťazi celoštátnych súťaží, celovečerné programy a profesionálny súbor z Budapešti, ale aj prezentácia gajdošskej tradície a vzdelávacie programy pre deti a dospelých. Informovala o tom vedúca oddelenia komunikácie Národného osvetového centra (NOC) Alexandra Žilavá.

"Už vo štvrtok (30. 6.) večer si diváci vychutnajú premietanie najstaršieho slovenského filmu Jánošík so živým hudobným sprievodom Štátneho komorného orchestra. V piatok (1. 7.) vystúpi Maďarský štátny ľudový súbor MÁNE z Budapešti s predstavením Oživené Podkarpatsko, ktoré prezentuje tanečno-hudobnú tradíciu národov žijúcich na tomto území," priblížila Žilavá s tým, že vývoj slovenskej tanečnej tradície predstaví autorský program Letokruhy tanca.

Večerné štvrtkové, piatkové a sobotňajšie (2. 7.) programy na Veľkej scéne uvedú originálne autorské celovečerné tanečno-divadelné predstavenia z celoštátnej súťaže choreografií Jazykom tanca 2021. Na Malej scéne sa predvedú rodiny folkloristov i vývoj tradičného odevu a sviatky a roboty v roku na Liptove v interpretácii regionálnych folklórnych skupín. "Osobitosťou 67. ročníka FFV je prezentácia najúspešnejších detských folklórnych súborov, speváckych skupín i detských ľudových hudieb a speváčikov, postupujúcich z krajských kôl celoštátnych súťaží," dodala Žilavá.

V spolupráci s Ústredím ľudovej umeleckej výroby vznikla škola remesiel, jarmok tradičných remesiel i séria virtuálnych výstav a filmových dokumentov o remeselných postupoch. Budú ich vysielať on-line počas festivalu. Žilavá prezradila, že neskoro večer sa na Tancovisku budú konať školy tanca a spevu. Diváci sa priučia rôznym typom tanca a osvoja si piesne z rôznych oblastí pod vedením lektorov.

Nedeľný (3. 7.) program uzatvára hudobné predstavenie v evanjelickom kostole, slávnostný sprievod obcou Východná a záverečný galaprogram festivalu na Veľkej scéne.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.03.2022
Folklórny festival Východná sa uskutoční na prelome júna a júla
Folklórny festival Východná (FFV) 2022 sa bude konať od 29. júna do 3. júla. Symbolom tohtoročného festivalu budú letokruhy. Informovala o tom Alexandra Žilavá z Národného osvetového centra (NOC).
viac
27.07.2022
Novohradský folklórny festival bude trvať päť dní
V poradí 26. ročník Medzinárodného Novohradského folklórneho festivalu sa bude počas piatich dní konať na viacerých miestach v slovenskej i maďarskej časti regiónu.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
06.06.2023
Folklórny festival Východná bude tento rok trvať tri dni
Folklórny festival Východná sa tento rok uskutoční v termíne od 30. júna do 2. júla. Návštevníci počas neho uvidia celovečerné programy, predstavia sa víťazi celoštátnych súťaží a pripravené sú aj vzdelávacie programy pre deti a dospelých.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %