Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
27.07.2022 02:25

Novohradský folklórny festival bude trvať päť dní


Ilustračná snímka.


V poradí 26. ročník Medzinárodného Novohradského folklórneho festivalu sa bude počas piatich dní konať na viacerých miestach v slovenskej i maďarskej časti regiónu.


Návštevníkom prinesie okrem kultúrneho programu i viacero sprievodných podujatí. Uviedol to Andrej Babiar z Novohradského osvetového strediska v Lučenci, ktoré je hlavným organizátorom podujatia.

Festival odštartuje v stredu (27. 7.) uvítacím programom na hrade Šomoška a postupne sa rozšíri do viacerých lokalít Novohradu. Záverečný galaprogram sa uskutoční v nedeľu (31. 7.) v maďarskej obci Banka.

"Festival sa okrem mesta Lučenec koná i v meste Fiľakovo, ale aj v Málinci, Divíne, Lovinobani či v maďarskom Šalgótariáne. Hlavným cieľom podujatia je stretnutie folkloristov tu v Novohrade na slovenskej, ako aj maďarskej strane. Ide o propagáciu novohradského, slovenského a aj zahraničného folklóru širokej verejnosti," priblížil Babiar.

Na päť dní trvajúcom festivale sa predstavia domáce novohradské folklórne kolektívy i folklórne súbory Podpoľanec z Detvy, Mladosť z Banskej Bystrice a Technik z Bratislavy. Na podujatí vystúpia i zahraniční hostia z Bosny a Hercegoviny, Česka, Maďarska, Grécka a Poľska.

Amfiteáter v Lučenci sa stane dejiskom festivalu v piatok (29. 7.) a sobotu (30. 7.), v meste na návštevníkov čakajú i viaceré sprievodné podujatia. Konať sa bude krojovaný sprievod súborov, v mestskom parku sa zas uskutoční jarmok remesiel. Pripravená je i škola tanca s folkloristami či prehliadka ľudových hudieb pod názvom V Novohrade pri muzike.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.07.2017
Novohradský folklórny festival bude opäť hostiť domácich i zahraničných umelcov
Leto v Lučenci už viac ako dvadsať rokov patrí aj Novo­hradskému folklórnemu fes­tivalu. Nebude tomu inak ani tento rok v posledný júlový víkend.
viac
06.05.2022
Folklórny festival Východná 2022 sa bude konať pod záštitou prezidentky a UNESCO
Folklórny festival Východná (FFV) sa v tomto roku bude konať pod záštitou prezidentky SR Zuzany Čaputovej a Slovenskej komisie pre UNESCO.
viac
16.08.2022
Lučenecké hodovanie do mesta opäť prinesie pivný festival i tradičný jarmok
V poradí deviaty ročník Lučeneckého hodovania prinesie do mesta okrem kultúrneho programu i tradičný jarmok, pivný festival či Medzinárodný Novohradský maratón.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %