Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
26.07.2017 02:45

Novohradský folklórny festival bude opäť hostiť domácich i zahraničných umelcov


Pozváka.


Leto v Lučenci už viac ako dvadsať rokov patrí aj Novo­hradskému folklórnemu fes­tivalu. Nebude tomu inak ani tento rok v posledný júlový víkend.


V dňoch 28. až 29. júla 2017 oži­je mesto Lučenec ľudovou hudbou, spevom, tancom, ale aj remeslami a tra­dičnou gastronómiou.

Pri muzike v Novohrade... je názov prvého dňa festivalu (28. 7. 2017 piatok), ktorý sa bude niesť v duchu ľudovej veselice pri prehliadke vynikajú­cich ľudových hudieb a ich hos­tí z blízkeho aj vzdialenejšieho okolia i zo zahraničia. Súčasťou programu bude aj „dom tanca“, teda škola ľudové­ho tanca pre všetkých návštevní­kov, ktorú povedie renomovaný tanečník a choreograf Vladimír Kendra. Pod jeho vedením sa po­dobné domy tanca organizujú aj na významných folklórnych festi­valoch akým je napríklad ten v Heľpe alebo aj vo Vý­chodnej.

Prvý deň festivalu bude mať svoje centrum na Ná­mestí republiky od 15. hodiny a okrem folklórneho programu tu budete môcť navštíviť aj malý remesel­ný jarmok či ochutnať zaujíma­vé tradičné a jednoduché jedlá z regiónu. Vstup na prvý deň Novohradského folklórne­ho festivalu je voľný!

Sprievodným podujatím prvé­ho dňa bude aj vernisáž výstavy „Kovačická insita“ v priesto­roch radnice, ktorá sa bude konať o 17. hodine.

 

Festivalová sobota

Sobotňajší program odštartuje o 18. hodine krojovaným sprievodom účinkujú­cich ulicami mesta. Folkloros­ti sa pohnú z Vajanského ulice po Masarykovej, Haličskej, Le­hára, Nemcovej a svoju púť za­končia v amfiteátri v mestskom parku. Práve tu sa o 19. hodine začne veľkolepý folklórny galavečer, v ktorom sa predstaví množstvo kvalitných súborov. Nebude chý­bať ani víťaz úspešnej šou RTVS Zem spieva, FS Ur­pín z Banskej Bystrice. Predstaví sa aj renomované popredné fol­klórne teleso FS Železiar, či FS Kumšt z Bratislavy a ďalšie fol­klórne súbory. Farby Lučenca bude hájiť FS Ipeľ. Vstupné na galaprogram bude 2 eurá.

Pre tých, ktorým by bolo ľudo­vej hudby a spevu málo, je po večernom koncerte pripravené posedenie v reštaurácii Biela la­buť pri ľudovej muzike v podaní vynikajúceho Temperament Cim­bal Orchestra.

 

 

Autor: (Ján ŠNÚRIK, MsÚ Lučenec)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.06.2016
Na Medzinárodnom folklórnom festivale Myjava 2016 sa predstaví 1500 účinkujúcich
Účinkujúci zo štyroch kontinentov budú zabávať divákov na 57. ročníku Medzinárodného folklórneho festivalu Myjava 2016 (17. – 19. 6.). Okrem slovenských folklórnych súborov a skupín sa na kopaniciach predstavia tanečníci a hudobníci z Českej republiky, Chorvátska, Indie, Egypta, Namíbie a Peru.
viac
06.11.2018
Folklórny súbor Urpín chce motivovať deti, aby sa venovali folklóru
Víťaz folklórnej televízmej šou Zem spieva, banskobystrický FS Urpín, sa vo svojom rodnom meste predstaví v piatok (9. 11.) v Športovej hale na Štiavničkách, a to spolu aj s detskými FS Drienka zo Slovenskej Ľupče, Matičiarik, Prvosienka a Radosť z Banskej Bystrice a Zorničkou zo Zvolena.
viac
27.07.2022
Novohradský folklórny festival bude trvať päť dní
V poradí 26. ročník Medzinárodného Novohradského folklórneho festivalu sa bude počas piatich dní konať na viacerých miestach v slovenskej i maďarskej časti regiónu.
viac
16.08.2022
Lučenecké hodovanie do mesta opäť prinesie pivný festival i tradičný jarmok
V poradí deviaty ročník Lučeneckého hodovania prinesie do mesta okrem kultúrneho programu i tradičný jarmok, pivný festival či Medzinárodný Novohradský maratón.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %