Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
25.10.2021 09:40

Na Dni otvorených búd sa zúčastnilo viac ako 1500 návštevníkov


Ilustračná snímka, zdroj: eZáhorie


Tradičného podujatia v meste Skalica Deň otvorených búd, ktoré sa uskutočnilo v sobotu (23. 10.) už 12. sezónu, sa zúčastnilo viac ako 1500 návštevníkov. TASR o tom informoval za organizátorov predseda Občianskeho združenia Vínna cesta Záhorie Ľudovít Bránecký.


Na podujatí sa prezentovali vinári nielen zo Skalice, ale aj z celej Vínnej cesty Záhorie. "Aj keď je základ vinárov zo Skalice, búdy a priestory na prezentáciu dostali aj vinári z okolia a širšieho regiónu. Podarilo sa nám spolu otvoriť 65 búd. Nejde len o profesionálnych vinárov, ale aj amatérskych, aj keď teraz už všetci používajú moderné technológie a úprava vína je u všetkých v podstate na profesionálnej úrovni," informoval predseda OZ Vínna cesta Záhorie Ľudovít Bránecký.       

S tohtoročnou sezónou sú zatiaľ vinári vo všeobecnosti spokojní. "Sezóna vyzerá dobre. Biele vína už chutnáme. Naposledy sme zbierali novú slovenskú odrodu Hetera od pestovateľky Dany Pospíšilovej. Mala 29,5 stupňa cukornatosti, takže budeme mať hrozienkové výbery," uviedol pre TASR vinár Alojz Masaryk, ktorý hospodári v Skalici a okolí na 10 hektároch viníc.       

K dobrej úrode prispelo aj počasie. "Rok začal problematicky, lebo jar bola studená a dlhá. Kým to rozkvitlo, boli sme netrpezliví. Ale potvrdili sa slová môjho priateľa, ktorý bol agronómom na družstve, že čo príroda pokazí, to aj napraví. To sa aj skutočne stalo, lebo prišlo teplé leto a slnečná jeseň, čo umožnilo dobrú úrodu," doplnil pre TASR vinár Michal Srholec.       

Napriek komplikovanej pandemickej situácii sa podujatie podarilo usporiadať v režime OTP. "Záhorie nie je atraktívne len svojou prírodnou a historickými pamiatkami, ale k atraktivite regiónu prispievajú aj kvalitné gurmánske výrobky a v neposlednom rade aj kvalitné pitie. Práve podujatie, akým je Deň otvorených búd, ktoré usporadúva jeden z našich členov OZ Vínna cesta Záhorie, priláka do našej destinácie ďalších návštevníkov," uviedol výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Záhorie Martin Lidaj.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.06.2018
Slovenský národný archív v sobotu otvára brány verejnosti
Pri príležitosti Medzinárodného dňa archívov všetkých srdečne pozývame na DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ SLOVENSKÉHO NÁRODNÉHO ARCHÍVU, ktorý sa bude konať v SOBOTU 16. JÚNA 2018 od 9. do 17. hodiny v priestoroch archívu na Drotárskej ceste č. 42 v Bratislave.
viac
09.03.2020
Múzeum predstavilo publikáciu Prvá svetová vojna a Záhorie
Záhorské múzeum v Skalici predstavilo verejnosti publikáciu Prvá svetová vojna a Záhorie - Pamätníky obetiam v regióne, ktorú vydalo múzeum v rámci projektu pri príležitosti 100. výročia ukončenia prvej svetovej vojny. Informovala o tom riaditeľka múzea Viera Drahošová.
viac
18.05.2021
Deň otvorených búd sa uskutoční tento víkend 22. mája
Deň otvorených búd 2020, ktorý bol pôvodne plánovaný vlani 24. októbra, sa napokon uskutoční 22. mája. Informoval o tom výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Záhorie Martin Lidaj.
viac
14.02.2023
Záhorské múzeum pripravilo monografiu Rodina v ľudovej kultúre Záhoria
Záhorské múzeum v Skalici, ktorého zriaďovateľom je Trnavský samosprávny kraj, pripravilo novú odbornú monografiu s názvom Rodina v ľudovej kultúre Záhoria. Informovalo o tom múzeum.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %