Sobota 28.09.2024
Dnes má meniny 
Václav
°C
24.06.2024 08:55

Migračný úrad MV SR sa zúčastnil na oslavách Svetového dňa utečencov


Snímka zdroj: MV SR


Pri príležitosti Svetového dňa utečencov, ktorý sa oficiálne oslavuje 20. júna, sa Migračný úrad Ministerstva vnútra SR zapojil do podujatia, ktorého súčasťou bol Dáždnikový pochod z Primaciálneho námestia v Bratislave.


Na Tyršovom nábreží, kde sa pochod skončil, bol umiestnený aj infostánok migračného úradu. Návštevníci infostánku sa aktívne informovali o činnosti migračného úradu, o jeho zariadeniach a pripravenosti Slovenskej republiky na zvládanie migračných vĺn, ako tomu bolo v ostatných rohoch. Zaujímalo ich tiež, akými procedúrami prechádzajú žiadatelia o azyl, aké sú dôvody na poskytnutie medzinárodnej ochrany a tiež dôvody, prečo môže byť ochrana zamietnutá.

Tento rok bol obzvlášť výnimočný návštevou mnohých dám z Ukrajiny, ktoré prišli osobne poďakovať Slovensku za pomoc, ktorú im poskytlo počas náročných časov.

Infostánok navštívili aj bývalí utečenci z Afganistanu a Sýrie, ktorí už získali niektorú z foriem medzinárodnej ochrany a teraz žijú v Bratislave. Rozprávali o svojich skúsenostiach, integrácii do pracovného života, začlenení ich detí do škôl a o radostiach aj výzvach, ktoré prežívajú ako plnohodnotní členovia našej spoločnosti. Títo ľudia si veľmi vážia bezpečie a istotu, ktorú im Slovenská republika poskytla, a snažia sa vracať spoločnosti to, čo dostali.

Infostánok ponúkal aj výrobky, ktoré na túto príležitosť pripravili žiadatelia o azyl z Pobytového tábora v Opatovskej Novej Vsi. Návštevníci si tak mohli zakúpiť vence, mydielka, náramky, prívesky, záložky do kníh a ochutnať koláče podľa receptu zo Sýrie. K dispozícii boli tiež ukážky malieb a informačné materiály migračného úradu.

K 11. júnu 2024 požiadalo o azyl 73 osôb. Najčastejšími žiadateľmi sú Ukrajinci, Afganci a Pakistanci. V roku 2023 požiadalo o azyl 416 osôb, s najväčším počtom žiadostí od Turkov, Bangladéšanov a Afgancov. K 5. máju 2024 požiadalo o dočasné útočisko 143 299 občanov ukrajinskej štátnej príslušnosti. Počet dočasných útočísk, ktoré zanikli, je 23 249.

Autor: (ts-MV SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.07.2016
Slovensko si pripomenie Deň zahraničných Slovákov
Slovenská republika si 5. júla 2016 pripomenie Deň zahraničných Slovákov. Deje sa tak od roku 1993 na základe zákona NR SR č. 241/1993 Z. z., ktorým sa 5. júl stal pamätným dňom.
viac
28.09.2017
Svetový deň zvierat v ZOO Bratislava
Príďte 1. októbra 2017 do bratislavskej ZOO osláviť spolu so zvieratami Svetový deň zvierat.
viac
14.07.2023
Zoo si podujatím pripomenie Svetový deň šimpanzov
Zoologická záhrada v Bratislave si pripomenie Svetový deň šimpanzov (14. 7.). Cieľom je zvýšiť povedomie o ich živote vo voľnej prírode či v ľudskej starostlivosti, ako aj o hrozbách, ktorým čelia. Pri tejto príležitosti pripravuje na sobotu (15. 7.) program.
viac
18.11.2023
Bratislava sa zapojí do iniciatívy k Svetovému dňu detí, namodro vysvieti UFO
Mesto Bratislava sa zapája do iniciatívy k Svetovému dňu detí, ktorý pripadá na 20. novembra. Ako pripomienka záväzku chrániť práva detí budú aj v hlavnom meste v daný deň svietiť niektoré dominanty na modro. Pripojiť k oslave sa dá už v sobotu na podujatí v Starej tržnici.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.05 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %