Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
04.07.2016 07:34

Slovensko si pripomenie Deň zahraničných Slovákov


V roku 2000 bol v Sade Janka Kráľa osadený, krajanmi z Maďarska darovaný, 4,5-tonový monument z červeného mramoru z Tardošského lomu.


Slovenská republika si 5. júla 2016 pripomenie Deň zahraničných Slovákov. Deje sa tak od roku 1993 na základe zákona NR SR č. 241/1993 Z. z., ktorým sa 5. júl stal pamätným dňom.


Poslanci NR SR Zákon o zahraničných Slovákoch upravovali v rokoch 1997 a 2005. Zákon o Slovákoch žijúcich v zahraničí č. 474/2005 Z. z. a o zmene a doplnení niektorých zákonov nadobudol účinnosť 1. januára 2006. Pri výbere Dňa zahraničných Slovákov brali poslanci do úvahy aj iný sviatok pripadajúci na 5. júla - Deň sv. Cyrila a Metoda, ktorý je štátnym sviatkom SR.      

Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (USZZ) na svojej webovej stránke pozýva krajanov, aby si v utorok 5. júla prišli o 10. hodine do Sadu Janka Kráľa v bratislavskej Petržalke pripomenúť Deň zahraničných Slovákov. V roku 2000 bol v Sade Janka Kráľa práve 5. júla osadený krajanmi z Maďarska darovaný 4,5-tonový monument z červeného mramoru z Tardošského lomu. Od toho roku sa tento základný kameň budúceho Pamätníka slovenského vysťahovalectva stal aj stredobodom slovenského krajanského sveta v sviatočný deň Slovákov žijúcich v zahraničí v hlavnom meste spoločnej vlasti, uvádza USZZ.      

Sviatok si pripomínajú aj slovenské komunity na celom svete – stretávajú sa, organizujú rôzne spoločenské a kultúrne podujatia. Uvedomujú si spolupatričnosť k Slovákom žijúcim nielen na rodnom Slovensku, ale aj v každom kúte sveta.      

Záujmy zahraničných Slovákov reprezentuje Svetové združenie Slovákov v zahraničí (SZSZ) a Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí.      

Svetové združenie Slovákov v zahraničí vzniklo v roku 2002 na základe rozhodnutia delegátov Stálej konferencie Slovenská republika a Slováci žijúci v zahraničí. SZSZ nadviazalo na integračné úsilie Svetového kongresu Slovákov a podarilo sa mu združiť všetky významné komunity slovenského zahraničia a všetky ich najväčšie spolky.      

Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí vznikol v roku 2006 na základe zákona o Slovákoch žijúcich v zahraničí. V roku 2016 si teda pripomína 10. výročie "vzniku a činnosti v prospech slovenských krajanov v záujme rozvíjania a potvrdzovania ich slovenskosti , zvyšovania národného povedomia a zachovávania kultúrnej a duchovnej identity", uvádza Úrad na svojej webovej stránke. "Pripomienka Dňa zahraničných Slovákov bude mať obzvlášť sviatočný šat i samotný program," dodáva. Podrobnejší program Dňa zahraničných Slovákov je na stránke USZZ.      

Slováci žijúci v Maďarsku si okolo sviatkov - Sviatku sv. Cyrila a sv. Metoda a Dňa zahraničných Slovákov - pripomínajú Deň Slovákov v Maďarsku. Na ich oslavy prichádzali v ostatných rokoch aj politici z Bratislavy i Budapešti. Deň Slovákov v Maďarsku je najväčší sviatok, v rámci ktorého vzdávajú hold pamiatke sv. Cyrila a sv. Metoda.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.09.2016
Víkend plný športu pre všetkých
Oslava športu, zdravého životného štýlu a prezentácia rôznych druhov športových aktivít. To všetko prinesie druhý ročník podujatia Bratislava, športujúce mesto, ktoré privíta športových nadšencov druhý septembrový víkend a to pod holým nebom v Sade Janka Kráľa.
viac
30.09.2016
Október v bratislavskom regióne prinesie hody
Pokračovanie Župnej jesene so sebou aj v októbri prinesie podujatia, ktoré vytiahnu do jesenných ulíc milovníkov hodovania, dobrého vína a miestnych špecialít z kapusty.
viac
07.07.2020
V Bratislave si pripomenuli Pamätný deň Slovákov žijúcich v zahraničí
Desiatky zahraničných Slovákov si spolu s predstaviteľmi štátnych orgánov a inštitúcií cez víkend v Bratislave pripomenuli Pamätný deň Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorý bol stanovený na 5. júla.
viac
18.06.2022
V Sade Janka Kráľa si dnes budete môcť vychutnať atmosféru stredoveku
Po ročnej prestávke sa najbližšiu sobotu návštevníci Sadu Janka Kráľa opätovne presunú do stredoveku. Nechýbať budú dobový tábor, šermiarske vystúpenia, turnaje, či obľúbená veľká poľná bitka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %