Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
14.07.2023 03:20

Zoo si podujatím pripomenie Svetový deň šimpanzov


Ilustračná snímka.


Zoologická záhrada v Bratislave si pripomenie Svetový deň šimpanzov (14. 7.). Cieľom je zvýšiť povedomie o ich živote vo voľnej prírode či v ľudskej starostlivosti, ako aj o hrozbách, ktorým čelia. Pri tejto príležitosti pripravuje na sobotu (15. 7.) program.


Informovala o tom Alexandra Ritterová zo zoo.

Podujatie bude situované za pavilónom primátov a na detskom ihrisku pri plameniakoch. "V susedstve šimpanzov si malí i veľkí budú môcť na vlastnej koži vyskúšať, aké to je chodiť ako šimpanz či používať nástroje šimpanzím spôsobom," približuje zoo. Chýbať nebudú ani tvorivé dielne, vzdelávací ostrov, hry či exkurzie o primátoch.

V súčasnosti žije mnoho šimpanzov v ľudskej starostlivosti, najmä v zoologických záhradách. Keďže sa v minulosti využívali v medicínskom výskume a cirkusoch, veľa z nich má za sebou podľa zoo nepríjemné životné skúsenosti. Výskum zameraný na život a správanie šimpanzov, napríklad v prostredí zoo, je preto dôležitý. Cieľom je vzdelávať verejnosť, ako aj zvýšiť tlak na legislatívne opatrenia, ktoré ukončia podporu zariadení s nevhodnými podmienkami.

Jednou z prvých, ktorá pozorovaním zaznamenala jedinečné vlastnosti a správanie šimpanzov, bola doktorka Jane Goodallová. V roku 1960 počas svojho výskumného pobytu v Afrike zistila, že vyrábajú a používajú nástroje, majú zložitý komunikačný systém a sociálne štruktúry. Zároveň popísala, že sa dokážu správať jeden voči druhému nezištne a pomáhať druhým jedincom v skupine aj na úkor svojho blaha.

Šimpanzy učenlivé patria v súčasnosti medzi ohrozený druh. Pred 100 rokmi žilo odhadom jeden až dva milióny šimpanzov v 25 krajinách Afriky. V súčasnosti je na africkom kontinente odhadom 350 000 voľne žijúcich šimpanzov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.08.2017
Ako využiť posledné dni prázdnin? Zaujímavé tipy kam v Bratislave
Hoci sa letné prázdniny pomaly blížia k svojmu záveru, kultúrne leto v Bratislave nekončí. Využite posledné letné dni a vychutnajte si kultúrne podujatia a zaujímavé akcie mestských organizácií.
viac
28.09.2017
Svetový deň zvierat v ZOO Bratislava
Príďte 1. októbra 2017 do bratislavskej ZOO osláviť spolu so zvieratami Svetový deň zvierat.
viac
20.05.2022
Deň biodiverzity v zoo prinesie komentované kŕmenie i prednášky
Komentované kŕmenia zvierat, prednášky či hudobné vystúpenie s africkými bubnami, aj to so sebou prinesie v nedeľu (22. 5.) návštevníkom zoologická záhrada (zoo) v Bratislave pri príležitosti Medzinárodného dňa biodiverzity. Jeho posolstvom je vytvoriť spoločnú budúcnosť pre všetko živé.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %