Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
10.02.2019 04:40

Michalovce získali na tri roky opatrovateľskej služby takmer pol milióna eur


Ilustračná snímka TASR


Mesto Michalovce získalo takmer pol milióna eur na projekt Podpora opatrovateľskej služby. Ide o nenávratný finančný príspevok (NFP) na roky 2019 až 2021 z Európskeho sociálneho fondu. Pre TASR to povedala hovorkyňa radnice Iveta Palečková.


Cieľom projektu je zlepšiť kvalitu života občanom mesta Michalovce odkázaným na poskytovanie opatrovateľskej služby v ich prirodzenom domácom prostredí a zabezpečiť im cenovo prístupné sociálne služby. "Z projektu bude hradených 25 plných a 17 polovičných pracovných úväzkov. Zvyšné náklady bude hradiť mesto zo svojho rozpočtu a časť nákladov hradia klienti podľa platného všeobecne záväzného nariadenia (VZN)," spresnila s tým, že v Michalovciach patrí výška úhrady za poskytovanie opatrovateľskej služby v schválenom VZN medzi najnižšie stanovené ceny v porovnaní s ostatnými mestami na Slovensku.       

Kým v roku 2015 predstavovali celkové výdavky na opatrovateľskú službu 436.811 eur, vlani dosiahli sumu 524.415 eur. Narastajú aj náklady mesta, v rokoch 2016 – 2018 sa však zapojilo do Národného projektu opatrovateľskej služby, čím sa mu časť finančných prostriedkov refundovala. Spomínaný NFP na obdobie troch rokov predstavuje sumu 496.470 eur.       

Michalovská radnica preferuje poskytovanie opatrovateľskej služby terénnou formou pred poskytovaním celoročnej pobytovej sociálnej služby, keďže ako tvrdí, nevytrháva občanov z ich prirodzeného prostredia a umožňuje aj väčšiu spoluprácu s rodinou a kontakt s komunitou. Opatrovateľská služba zahŕňa pomoc pri osobnej hygiene, pri motorike a mobilite, pomoc pri starostlivosti o domácnosť klienta, pri základných sociálnych aktivitách, dohľad pri stravovacom, pitnom a liečebnom režime.

"Každoročne odbor sociálnych vecí dostane viac ako 50 nových žiadostí na posúdenie odkázanosti zo strany občanov s požiadavkou na opatrovateľskú službu, tento počet postupne narastá. Opatrovateľská služba je poskytovaná v priemere pre 115 osôb každý mesiac. Mesto chce aj prostredníctvom tohto projektu všetkým posúdeným občanom s odkázanosťou poskytnúť túto službu čo najväčšiemu počtu žiadateľov," dodala Palečková.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.09.2016
Projekt obnovy hradov zamestnal v tomto roku 602 uchádzačov o prácu
Do národného projektu "Zapojenie nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva“ sa v tomto roku zapojilo 39 zamestnávateľov, ktorí vytvorili 602 pracovných miest. Informovala o tom hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR ) Jana Lukáčová.
viac
21.07.2018
Diskutovalo sa o možnostiach zlepšenia podpory opatrovateľskej služby
Zástupcovia Implementačnej agentúry Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky (IA MPSVR SR) zorganizovali na župnom úrade v Trenčíne informačný seminár pre potenciálnych žiadateľov o nenávratný finančný príspevok (NFP) v rámci výzvy na zlepšenie podpory opatrovateľskej služby
viac
12.12.2018
Mesto získalo z eurofondov vyše 324-tis. eur na opatrovateľskú službu
Viac ako 324-tis. eur získa hriňovská mestská samospráva z eurofondov na podporu poskytovania domácej opatrovateľskej služby. Nenávratný finančný príspevok jej bol schválený z Operačného programu Ľudské zdroje prostredníctvom Implementačnej agentúry Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.
viac
22.07.2020
V Dudinciach sa konalo podujatie venované kúpeľníctvu
Kúpeľné mesto Dudince hostilo celodenné podujatie venované aktuálnym problémom kúpeľníctva a smart riešeniam. Ďalšie sa uskutoční koncom augusta v Piešťanoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %