Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
27.02.2024 03:10

Mestskí poslanci schválili kandidatúru Prešova na Európske mesto športu 2025


Ilustračná snímka mesto Prešov


Poslanci Mestského zastupiteľstva v Prešove schválili návrh kandidatúry mesta na titul Európskeho mesta športu pre rok 2025. Tento prestížny titul udeľuje nezisková organizácia ACES Europe, založená v roku 1999 sídliaca v Bruseli a uznaná Európskou komisiou.


Na 12. zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Prešove poslanci odhlasovali návrh kandidatúry na čestný titul medzinárodného významu Európske mesto športu (EMŠ) pre rok 2025. Práve tento rok považuje radnica za ideálny, pretože počas neho bude mesto Prešov hostiť Majstrovstvá Európy vo futbale hráčov do 21 rokov. Zápasy by sa mali odohrávať na novom štadióne Futbal Tatran Aréna, ktorý predstavuje najväčšiu investíciu do športoviska v histórii Prešova.

ACES Europe každoročne udeľuje ocenenia Európske hlavné mesto športu, Európske mesto športu, Európske mestečko športu a Európsky región športu.

„Kandidatúra na tento titul nám umožní poukázať na výsledky, ktoré naše mesto v oblasti športu za posledné roky dosiahlo a pomôže nám ich odprezentovať nielen domácej, ale aj európskej verejnosti. Zároveň to bude hnacím motorom príprav ďalšej stratégie rozvoja športu. Budeme analyzovať  doterajší vývoj športovej oblasti v meste, ale najmä stanovíme nové vízie a smer, akým sa chceme v tejto sfére posúvať. Tak, ako zaznelo aj na rokovaní mestského zastupiteľstva, sme nesmierne hrdí na to, ako sa v posledných rokoch rozvíja športová infraštruktúra v našom meste.  Verím, že v tejto kandidatúre budeme úspešní, pretože mesto Prešov má všetky predpoklady na to, aby takýto titul získalo,“ povedal primátor mesta Prešov, František Oľha.

Titul EMŠ sa udeľuje mestám vo viacerých kategóriách rozdelených podľa počtu obyvateľov. Mesto Prešov je v kategórii miest s počtom od 50 000 do 499 999 obyvateľov. O tom, či samospráva takýto titul získa rozhoduje organizácia ACES Europe na základe bodovacieho systému, v ktorom zohľadňuje viaceré aspekty. Dôležité je napríklad aj to, ako dané mesto šport financuje, akú má športovú infraštruktúru a aký je jeho celkový prístup v tejto oblasti. S titulom EMŠ mesto získava okrem medzinárodného uznania a zapojenia do najväčšej európskej siete miest, ktoré sa venujú športu aj určitú výhodu pri získavaní dotácií a grantov na projekty v meste od národných aj európskych inštitúcií.

Autor: (ts-mesto Prešov, Michal Hudák)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.04.2018
Kraj podporí projekty v regióne sumou 663-tisíc eur
Prešovský samosprávny kraj prerozdelí z vlastných príjmov v rámci dotácií 663-tisíc eur. Podporené budú projekty v oblasti kultúry, športu a sociálnych služieb. O grantové peniaze môžu požiadať mestá, obce, občianske združenia i neziskové organizácie. Žiadosť je potrebné predložiť do 13. apríla.
viac
30.12.2019
Trnava v roku 2020 ponesie titul Európske mesto športu
Trnava úspešne obhájila svoju kandidatúru a v roku 2020 ponesie titul Európske mesto športu. Toto prestížne ocenenie mestu udelila hodnotiaca komisia ACES EUROPE pri Európskej únii v Bruseli po aprílovej návšteve Trnavy.
viac
24.02.2020
Žilina bude pripravovať prihlášku na Európske hlavné mesto kultúry
Mesto Žilina sa bude pripravovať na prihlásenie sa do výzvy na Európske hlavné mesto kultúry v roku 2026. Po prvom kole konzultácií s kultúrnou obcou a kľúčovými partnermi v meste, zámer prípravy a predloženia prihlášky v utorok 18. februára odobrili žilinskí mestskí poslanci na svojom rokovaní.
viac
02.05.2020
Hlohovec a Trnava budú konkurentmi v boji o titul EHMK 2026
Susediace mestá Hlohovec a Trnava, ktoré od seba delí dvadsať kilometrov, budú konkurentmi v boji o získanie titulu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2026. Informujú o tom na svojich webových stránkach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %