Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
10.04.2018 03:10

Kraj podporí projekty v regióne sumou 663-tisíc eur


Prešovský samosprávny kraj


Prešovský samosprávny kraj prerozdelí z vlastných príjmov v rámci dotácií 663-tisíc eur. Podporené budú projekty v oblasti kultúry, športu a sociálnych služieb. O grantové peniaze môžu požiadať mestá, obce, občianske združenia i neziskové organizácie. Žiadosť je potrebné predložiť do 13. apríla.


Výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie pre rok 2018 schválili poslanci na marcovom zasadnutí zastupiteľstva s rekordnou sumou i s upravenými podmienkami.

Oproti vlaňajšej grantovej schéme, kde sa po úpravách prerozdelilo 467 tisíc eur, bolo z rozpočtu krajskej samosprávy aktuálne vyčlenených 663 tisíc eur. O rozdelení 594 400 eur rozhodnú poslanci, sumu 68 600 eur bude mať k dispozícii predseda PSK Milan Majerský.

 Zmenila sa aj spodná hranica poskytnutej dotácie. Po novom je minimálna výška 500 eur, maximálna 5 tisíc eur na jeden projekt. Pri programe 1, podprograme 1.3 (Športový reprezentant) je horná hranica 12 tisíc eur.

 „Prešovský kraj má najviac obcí zo všetkých žúp, preto je dôležité, aby peniaze putovali aj do najmenších obcí. Mnohé z nich nemajú inú možnosť organizovať kultúrne, športové alebo spoločenské podujatie. Nemajú sponzorov, výrobné podniky a donorov, ktorí by zafinancovali akúkoľvek aktivitu. Preto je tu Prešovský samosprávny kraj, ktorý má byť akcelerátorom týchto podujatí a aktivít v jednotlivých okresoch,“ uviedol predseda PSK Milan Majerský.

Dotácie z rozpočtu krajskej samosprávy pôjdu na zabezpečenie verejnoprospešných služieb, na podporu podnikania a zamestnanosti. Grantová výzva je zameraná na tri programy – šport, kultúru a sociálne služby. Úspešný žiadateľ môže dotačné peniaze použiť na bežné, ale aj investičné účely. Preukázať však musí spolufinancovanie vo výške 20% z celkovej výšky schváleného projektu.

Záujemcovia, ktorí chcú získať financie pre svoju aktivitu, musia predložiť svoje žiadosti na Úrad PSK v Prešove do 13. apríla. Dotácie pre jednotlivých žiadateľov (s výnimkou programu 1, podprogramu 1.3 ) budú prideľovať komisie zložené z poslancov, ktoré kopírujú jednotlivé volebné obvody, respektíve okresy kraja. Zastupiteľstvo prerozdelené peniaze a  úspešných žiadateľov schváli do konca júna. Každý podporený projekt musí byť zrealizovaný s finančnou spoluúčasťou žiadateľa a ukončený do 30. novembra 2018.

Aktuálna výzva na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie je zverejnená na webovom portáli krajskej samosprávy https://www.po-kraj.sk/. Záujemcovia tam nájdu všetky potrebné informácie, tlačivá i zoznam potrebných príloh.

 

Autor: Daša Jeleňová, hovorkyňa PSK


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.12.2018
Krajskí poslanci schválili výzvy na dotácie na rok 2019
Na šport, kultúru a sociálnu oblasť rozdelí Prešovský samosprávny kraj (PSK) celkovo jeden milión eur. Žiadatelia sa môžu uchádzať o finančné prostriedky v dvoch výzvach.
viac
14.03.2020
Žilina podporí v roku 2020 žiadosti o granty sumou 173 000 eur
Mesto Žilina podporí tento rok žiadosti o granty v oblasti kultúry, športu, vzdelávania, životného prostredia a sociálnej a zdravotnej oblasti sumou 173 000 eur. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Miškovčík.
viac
16.02.2024
Do 1. marca je možné požiadať mesto Prešov o dotáciu v rôznych oblastiach
O dotáciu na kultúru, šport a sociálnu oblasť poskytovanú mestom Prešov je možné požiadať do 1. marca vrátane. Na webstránke mesta o tom informuje tlačová referentka Mestského úradu (MsÚ) v Prešove Lenka Šitárová.
viac
27.02.2024
Mestskí poslanci schválili kandidatúru Prešova na Európske mesto športu 2025
Poslanci Mestského zastupiteľstva v Prešove schválili návrh kandidatúry mesta na titul Európskeho mesta športu pre rok 2025. Tento prestížny titul udeľuje nezisková organizácia ACES Europe, založená v roku 1999 sídliaca v Bruseli a uznaná Európskou komisiou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %