Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
31.10.2022 09:30

Mesto vyhlásilo súťaž na revitalizáciu mestského parku


Ilustračná snímka: (tasr).


Banskobystrická samospráva vyhlásila krajinársko-architektonickú súťaž s cieľom pripraviť návrh revitalizácie mestského parku na Tajovského ulici, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou.


Zámerom mesta je zachovať pôvodnú kompozíciu a priestorové usporiadanie vegetačných i architektonických prvkov parku, ktorý patrí k obľúbeným oddychovým miestam ľudí a plní environmentálne poslanie. Informovala o tom Dominika Adamovičová, hovorkyňa magistrátu.

Vyhláseniu súťaže predchádzala niekoľkomesačná intenzívna spolupráca a dialóg s odborníkmi a samotnými obyvateľmi. Rozsiahly participatívny proces mesto odštartovalo začiatkom tohto roka. Súťažné podmienky, ktoré vypracoval odbor architekta mesta, overila Slovenská komora architektov. Výsledný projekt, ktorý vzíde z víťazného návrhu, musí rešpektovať limity vyplývajúce zo zákona o ochrane pamiatkového fondu. Návrhy je možné odovzdávať do konca januára budúceho roka.

"Medzi členmi riešiteľského tímu musí byť minimálne jeden autorizovaný krajinný architekt spolu s autorizovaným architektom, alebo minimálne jeden autorizovaný krajinný architekt spolu s autorizovaným stavebným inžinierom. Medzinárodná porota, ktorá bude hodnotiť súťažné návrhy, má sedem riadnych členov, dvoch náhradníkov a dvoch expertov. Majú v nej zastúpenie autorizovaní architekti a krajinní architekti z Čiech a Slovenska, ako aj špecialisti na zeleň a ochranu pamiatok," zdôraznil architekt mesta Martin Pavelek.

Magistrát verí, že súťaž prinesie kvalitný návrh riešenia obľúbeného verejného priestoru, ktorý bude pripravený reagovať na výzvy budúcnosti, no zároveň dokáže reflektovať dôležitý odkaz minulosti. Zároveň bude prihliadať na zmenu klímy a ponúkať riešenia, ktoré zmiernia jej dosahy.

Súťaž odoslali na zverejnenie do Úradného vestníka EÚ 26. októbra. Dokumenty k parku budú dostupné od 31. októbra.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.08.2021
Mesto vyhlásilo verejnú súťaž návrhov na obnovu Námestia slobody
Mesto Banská Bystrica v týchto dňoch vyhlásilo verejnú anonymnú jednokolovú urbanisticko-architektonickú súťaž návrhov na obnovu Námestia slobody, ktoré patrí k jedným z troch najväčších prestupných uzlov mestskej a prímestskej hromadnej dopravy.
viac
14.01.2022
Do obnovy mestského parku sa majú šancu zapojiť všetci obyvatelia
Obľúbené miesto oddychu a relaxu mnohých obyvateľov mesta pod Urpínom – mestský park, kedysi Leninov, má šancu na obnovu, do ktorej sa môžu zapojiť všetci Banskobystričania.
viac
17.03.2023
Porota vybrala víťazný návrh na revitalizáciu mestského parku
Mesto už pozná víťaza krajinársko-architektonickej súťaže návrhov na revitalizáciu mestského parku v Banskej Bystrici.
viac
11.04.2023
Mesto predstaví súťažné návrhy na revitalizáciu mestského parku
Mesto Banská Bystrica predstaví verejnosti súťažné návrhy krajinársko-architektonickej súťaže na revitalizáciu mestského parku. Vernisáž sa uskutoční 19. apríla o 17.00 h v Radnici na Námestí SNP.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %