Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
14.01.2022 08:00

Do obnovy mestského parku sa majú šancu zapojiť všetci obyvatelia


Mestský park v Banskej Bystrici.


Obľúbené miesto oddychu a relaxu mnohých obyvateľov mesta pod Urpínom – mestský park, kedysi Leninov, má šancu na obnovu, do ktorej sa môžu zapojiť všetci Banskobystričania.


Podľa hovorkyne banskobystrického primátora Dominiky Adamovičovej vlani v decembri iniciovala samospráva stretnutia, na ktorých sa vedenie mesta stretlo s odborníkmi mestského úradu, poslancami i zástupcami občianskeho sektora. Cieľom stretnutí bolo pripraviť kvalitný participatívny proces smerujúci k návrhu obnovy mestského parku, s ktorým sa stotožní väčšina obyvateľov a odborná verejnosť. Nasledovať majú ďalšie stretnutia a diskusia s Krajským pamiatkovým úradom o možnostiach a limitoch obnovy, keďže ide o národnú kultúrnu pamiatku.

"Sme len na začiatku, ale verím, že spoločnými silami a hľadaním kompromisov sa nám podarí zladiť názory všetkých záujmových skupín. Chceme využiť kvalitný návrh, ktorého výsledkom bude moderný verejný priestor plný zelene, určený na relax, oddych a zábavu," reagoval primátor Ján Nosko.

Ako zdôraznila Soňa Kariková, koordinátorka pre participáciu a otvorené vládnutie magistrátu, je dobré, že sa na príprave podieľajú okrem odborníkov z úradu i zástupcovia občanov a odborná verejnosť.

"Týmto prístupom skvalitňujeme dizajn participatívneho procesu, kultivujeme vzájomnú spoluprácu a dôveru, čo je pre úspešnú obnovu mestského parku kľúčové," dodala.

Plánovanie participácie a stretávanie sa vznikajúcej pracovnej skupiny bude v najbližšom období pokračovať s následnými stretnutiami s verejnosťou a odborníkmi. Výsledkom majú byť podklady, odrážajúce potreby a predstavy obyvateľov, ktoré sa stanú súčasťou medzinárodnej architektonickej súťaže na obnovu parku.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.07.2020
Zamestnanci radnice menia každú stredu kanceláriu za park
Kanceláriu v dolnokubínskej radnici menia úradníci raz týždenne za vysunuté pracovisko v Parku Martina Kukučína. Každú stredu až do konca leta poskytnú pracovníci mestského úradu obyvateľom administratívnu pomoc so žiadosťami a rôznymi dokumentmi.
viac
20.05.2021
Záujem o otvorené vládnutie a veci verejné medzi občanmi rastie
Mesto Banská Bystrica sa ešte v minulom roku zapojilo do programu Partnerstva pre otvorené vládnutie (Open Government Partnership Local, tzv. OGP Local 2020) spolu s organizáciami – Interaktívnou školou urbanizmu a územného plánovania a organizáciou Dialogue Centre.
viac
17.03.2023
Porota vybrala víťazný návrh na revitalizáciu mestského parku
Mesto už pozná víťaza krajinársko-architektonickej súťaže návrhov na revitalizáciu mestského parku v Banskej Bystrici.
viac
11.04.2023
Mesto predstaví súťažné návrhy na revitalizáciu mestského parku
Mesto Banská Bystrica predstaví verejnosti súťažné návrhy krajinársko-architektonickej súťaže na revitalizáciu mestského parku. Vernisáž sa uskutoční 19. apríla o 17.00 h v Radnici na Námestí SNP.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %