Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
27.05.2021 12:30

Mesto Topoľčany pripravuje otvorenie bezpeňažného obchodu


Ilustračná snímka: (tasr).


Topoľčianska radnica plánuje založiť bezpeňažný, takzvaný swapový obchod. Momentálne hľadá dobrovoľníkov, ktorí by pomohli s jeho prevádzkou.


Obchod má byť zriadený v priestoroch podchodu na topoľčianskej autobusovej stanici. „Bol by miestom, kde by občania mohli priniesť svoje staré oblečenie, prípade zverejniť inzerciu na kočík, hračky alebo iné potreby, a zadarmo si z neho vziať niečo, čo potrebujú,“ avizovalo mesto.

Magistrát uvažoval o otvorení bezpeňažného obchodu už vlani. „Našli sme vhodný priestor, zohnali vybavenie a aj nadšencov, ktorí by ho viedli. Pandémia nás však na jeseň zastavila a väčšine dobrovoľníkov sa situácia zmenila natoľko, že hľadáme znova. Potrebujeme ľudí, ktorým nie je ľahostajné životné prostredie, fandia udržateľnosti a nájdu si aspoň štyri hodiny týždenne na to, aby pomáhali spojiť dopyt s ponukou a výrazne tak prispeli k redukcii textilného odpadu,“ informovala radnica.

Úlohou dobrovoľníkov bude prijímať tovar a pomáhať s jeho odovzdávaním na ďalšie využitie. Budú tiež robiť jednoduchú evidenciu a udržiavať poriadok. „Obchod bude otvorený dvakrát týždenne na dve hodiny, prípadne podľa možností dobrovoľníkov,“ oznámil magistrát.

Tovar v bezpeňažnom swapovom obchode sa nekupuje, ale vymieňa. Ľudia doň môžu priniesť módne oblečenie, ktoré už nevyužívajú, a odniesť si domov niečo nové. Na swap sa okrem oblečenia využívajú aj hračky, rôzne doplnky či obuv.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.09.2020
Najviac peňazí z mestskej kasy má budúci rok ísť na školstvo
Rozpočet mesta Liptovský Mikuláš na budúci rok je už v príprave. Budú z neho financovať školstvo, miestne komunikácie aj odpadové hospodárstvo. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.
viac
23.02.2021
Petržalka odštartuje architektonickú súťaž na nové zariadenie pre seniorov
Petržalka starne a pribúda tu čoraz viac seniorov, ktorí sú odkázaní na pomoc mestskej časti. Aj preto už v apríli 2021 chystá mestská časť architektonickú súťaž na nové zariadenie opatrovateľskej služby pre seniorov.
viac
21.06.2021
Stredná odborná škola vo Fiľakove sa môže pochváliť špičkovými dielňami
Spolu viac ako 1,1 milióna eur z dvoch projektov sa podarilo získať Strednej odbornej škole - Szakkӧzépiskola Fiľakovo. Z nich kompletne vynovila dielne praktického vyučovania, ktoré dnes slávnostne otvorili. Žiaci sa tak môžu vzdelávať na špičkových strojoch a získať lepšie uplatnenie v praxi.
viac
11.08.2021
Mesto Topoľčany sa počas hodov pokúsi prekonať svetový rekord
V piatok (13. 8.) sa začne v Topoľčanoch 27. ročník Topoľčianskych hodov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %