Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
23.02.2021 02:25

Petržalka odštartuje architektonickú súťaž na nové zariadenie pre seniorov


Snímka zdroj: (MČ Bratislava-Petržalka).


Petržalka starne a pribúda tu čoraz viac seniorov, ktorí sú odkázaní na pomoc mestskej časti. Aj preto už v apríli 2021 chystá mestská časť architektonickú súťaž na nové zariadenie opatrovateľskej služby pre seniorov.


Zariadenie bude na Osuského ulici a už teraz pracujú s variantom rekonštrukcie budovy vrátane zelenej strechy, ako reakciou na prebiehajúce klimatické zmeny. Takto by v Petržalke vznikla prvá verejná budova so zelenou strechou, ktorá v zime hreje a v lete chladí.

Petržalka je z hľadiska počtu obyvateľov najväčšou a jednou z najhustejšie osídlených mestských častí. Petržalku čaká v najbližších rokoch veľká výzva, ktorá spočíva v zvládnutí dynamického starnutia jej populácie. Vývoj indexu starnutia populácie v mestskej časti indikuje nielen trendy rastu dopytu po sociálnych službách, ale aj úlohu samosprávy, vrátane rastu výdavkov na sociálnu starostlivosť pre osoby odkázané na pomoc inej fyzickej osoby.

Súčasný stav nezabezpečuje dostatok kapacít najmä v zariadení opatrovateľskej služby. V súčasnosti je vytvorený priestor s kapacitou maximálne 50 lôžok v prevádzkach na Vavilovovej a Mlynarovičovej. A dopyt vysoko prekračuje kapacitu.

Aj preto pripravuje investičné oddelenie už za 1,5 mesiaca spustiť verejnú súťaž, ktorej súčasťou bude architektonická súťaž na spracovanie kompletnej projektovej dokumentácie a odhadovaných finančných nákladov. „Som veľmi rád, že sme už v minulom roku mohli vyčleniť finančné prostriedky na projektovú dokumentáciu. Takto mohli odborní zamestnanci mestskej časti efektívne pracovať a nečakať na nás poslancov. A tým, že sú v tejto ťažkej dobe plnej rôznych opatrení v záverečnej fáze prípravy dokumentácie k súťaži mi hovorí, že investičné oddelenie je v dobrých rukách a pracujú tam skutoční odborníci,“ povedal Pavol Škápik, predseda klubu Team Vallo.

Petržalka je jednou z mestských častí najviac zasiahnutou klimatickými zmenami, čo by tiež chceli v tejto rekonštrukcii zohľadniť. Aj preto súčasťou architektonickej súťaže v rámci projektu rátajú aj so zelenou strechou nad objektom. „Klimatické zmeny pociťujeme všetci. A preto zelená varianta zariadenia pre seniorov bude pilotným projektom v Petržalke, kedy v rámci verejnej budovy budeme pracovať aj so zelenou strechou. Lebo zelená strecha je krásna a užitočná, reguluje teplotu vo vnútri objektu a zadržiava zrážky. Ako sa hovorí, v zime hrejú – v lete chladia,“ doplnil Škápik.

Takéto nové a kvalitné prevedenie zariadenia opatrovateľskej služby v priestrannejších priestoroch bude poskytovať sociálne lepšie a kvalitnejšie služby. V súčasnosti poskytované sociálne služby na Vavilovovej sú v neprimeraných podmienkach - tieto priestory sú stiesnené až obmedzujúce. „Realizáciou tohto projektu na Osuského sa nielen skvalitnia nami poskytované sociálne služby, ale sa umožní aj navýšenie kapacít,“ uzavrel Pavol Škápik.

Záujem o miesta v zariadeniach prekračuje trojnásobok až štvornásobok kapacity zariadení v mestskej časti Petržalka. Intenzívnou prácou a spoluprácou s vedením mestskej časti aj štátu sa dá pomáhať tým najohrozenejším medzi nami - seniorom.

Autor: (MČ Bratislava-Petržalka)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.07.2020
Žilina chystá modernizáciu trolejbusovej trate a depa
Mesto Žilina začalo realizovať prvé kroky k rozsiahlej modernizácii trolejbusovej dráhy a výstavby údržbovej základne – trolejbusového depa v Žiline.
viac
08.01.2021
Prievidza investuje do škôl v tomto roku 1,44 milióna eur
Samospráva Prievidze investuje tento rok do škôl 1,44 milióna eur. Viac peňazí pôjde pre materské školy (MŠ). Informoval o tom hovorca mesta Michal Ďureje.
viac
11.03.2021
V Petržalke pripravujú architektonickú súťaž pre Námestie Republiky
Dlhé roky zanedbaný priestor Námestia Republiky, ktoré má potenciál stať sa centrálnym verejným priestorom bratislavskej Petržalky, čaká revitalizácia.
viac
09.12.2021
Bratislava vyhlásila architektonickú súťaž na novú zónu Janíkov dvor
Na budúcu podobu polyfunkčnej zóny Janíkov dvor v bratislavskej Petržalke vyhlásil Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB) v spolupráci s hlavným mestom a mestskou stavebnou spoločnosťou Metro Bratislava architektonicko-urbanistickú súťaž.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %