Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
19.09.2022 02:25

Mesto sa počas Európskeho týždňa mobility zameriava na dlhodobé projekty


Ilustračná snímka: (tasr).


Mesto Košice sa v tomto ročníku Európskeho týždňa mobility (ETM) sústredí na dlhodobejšie ciele a projekty.


Ako informuje na svojej webovej stránke, zameriava sa na zvýšenie bezpečnosti pešej a cyklistickej dopravy, motiváciu na využívanie mestskej hromadnej dopravy, bicyklov či kolobežiek na každodennú prepravu v rámci mesta.

Jedným z dlhodobých opatrení, ktoré majú motoristom a cyklistom pri jazde mestom priniesť väčší komfort, je podľa magistrátu výmena dvoch spomaľovacích prahov na Mäsiarskej ulici za spomaľovacie vankúše. "Autá po nich prechádzajú len jedným kolesom, čím sa znižuje opotrebenie nápravy a aj hlučnosť. Toto riešenie zároveň umožňuje plynulejší prejazd na bicykloch," uvádza s tým, že na ceste by mali pribudnúť v týchto dňoch. V budúcnosti chcú vymeniť spomaľovacie prahy za spomaľovacie vankúše v celom historickom centre Košíc.

Ďalšou aktivitou v rámci tohtoročnej kampane ETM je sprístupnenie dát verejnosti zo sčítača cyklistov, ktorý je umiestnený na križovatke Komenského - Letná, a ich zverejnenie na open data portáli mesta. "Mesto zároveň plánuje osadiť štyri nové sčítače pre cyklistickú aj automobilovú dopravu v lokalitách Trieda SNP - Ružínska a Južná trieda - Košťova," dodáva.

Okrem iného sa majú tiež uskutočniť náučné cykloorientačné preteky AlleyCat či pravidelné podujatie Critical Mass. Do sprievodných aktivít sa zapojí i Dopravný podnik mesta Košice, ktorý v sobotu (24. 9.) organizuje Dopravácky deň na Aničke s historickými vozidlami.

ETM sa každoročne koná od 16. do 22. septembra. Témou aktuálneho ročníka kampane je Lepšia dostupnosť a mottom Cestujme zodpovedne.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.06.2022
Štartuje kampaň Európsky týždeň mobility, témou bude Lepšia dostupnosť
Na Slovensku štartuje kampaň Európsky týždeň mobility (ETM). Tento rok bude témou Lepšia dostupnosť, s mottom Cestujme zodpovedne. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) Michaela Pšenáková.
viac
22.08.2022
Témou tohtoročného Európskeho týždňa mobility je lepšia dostupnosť
Témou tohtoročného Európskeho týždňa mobility, ktorý sa bude konať od 16. do 22. septembra, je lepšia dostupnosť s mottom Cestujme zodpovedne. K dnešnému dňu je v rámci Slovenska zapojených 41 miest, mestských častí či obcí a dve organizácie.
viac
31.10.2022
TTSK získal Cenu Európskeho týždňa mobility za celoročnú aktivitu
Za dlhodobo zavádzané systémové a trvalé opatrenia v regióne, ktoré významne prispievajú k udržateľnej doprave, získal Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v kategórii aktívnych samosprávnych krajov Cenu Európskeho týždňa mobility (ETM). Informoval o tom odbor komunikácie TTSK.
viac
22.09.2023
Európsky týždeň mobility: zapojených je 70 miest
Európsky týždeň mobility je hlavnou informačnou kampaňou Európskej komisie na zvyšovanie povedomia o udržateľnej mestskej mobilite. Podporuje zmenu správania v prospech aktívnej mobility, verejnej dopravy a iných čistých a inteligentných dopravných riešení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %