Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
15.09.2021 12:50

Európsky týždeň mobility v ŽSK


Ilustračný výrez plagátu


Žilinský samosprávny kraj sa opäť zapojí do medzinárodnej kampane na podporu cestovania v hromadnej doprave


V rámci Európskeho týždňa mobility (ETM), ktorý prebehne v termíne 16. - 22. septembra pod tohtoročným sloganom „Buďme zdraví, cestujme ekologicky“, pripravil Žilinský kraj pre cestujúcich v prímestskej autobusovej doprave viaceré atraktívne zľavy a zaujímavé novinky. „Žilinská župa ako jediná na Slovensku počas celého týždňa zavedie osobitné cestovné vo výške 0,35 EUR na akúkoľvek precestovanú vzdialenosť pre všetkých cestujúcich. Počas trvania kampane budú dopravcovia vydávať dopravné karty zdarma, bez účtovania manipulačného poplatku, ktorý sa pohybuje od 4 do 5 EUR v závislosti od dopravcu a druhu karty ,“ vysvetlila riaditeľka odboru dopravy ŽSK Gabriela Tisoňová. Dopravné karty bude možné vybaviť v klientskych centrách u dopravcov.

Župa chce rozsiahlou podporou nielen motivovať verejnosť na využívanie hromadnej dopravy, ale aj prilákať naspäť tých, ktorí z autobusov najmä počas koronakrízy prestúpili do osobných áut. Súčasná dopravná obslužnosť plne zodpovedá potrebám kraja a dokáže uspokojiť cestujúcich vo všetkých regiónoch. „Dokonca aj v čase pandémie zachoval Žilinský kraj autobusové spoje tak, aby cestujúci nepocítili výrazné obmedzenia a dostali sa do škôl a zamestnania. Cestovné poriadky boli upravované  len na základe protipandemických opatrení,“ povedala predsedníčka kraja Erika Jurinová. „Viac ľudí v autobusoch znamená menej áut na cestách, úsporu verejných zdrojov a zdravšie životné prostredie pre nás všetkých,“ doplnila krajská županka.

Okrem ekologického aspektu je ETM 2021 zameraný aj na zdravie cestujúcich hromadnej dopravy. „V autobusoch spoločností ARRIVA Liorbus stále platia preventívne opatrenia, ktoré prijali bezodkladne všetky spoločnosti ARRIVA na Slovensku. Kvôli zvýšeniu bezpečnosti cestujúcich i vodičov sú naďalej pravidelne dezinfikované autobusy a predajné miesta špeciálnymi dezinfekčnými prístrojmi, ktoré sú na sanitáciu bežne používané v nemocniciach,“ odôvodnil generálny riaditeľ ARRIVA Liorbus, a.s. Karol Petöcz.

„Verejná doprava je pritom oveľa bezpečnejšia, ako pobyt na iných miestach pri dodržaní všetkých zdravotných a ochranných pravidiel. Nákaza ochorením COVID-19 spojená s cestovaním v autobuse sa ani v jedinom prípade nepotvrdila. Okrem toho veľkú pozornosť venujeme aj našim vodičom autobusov, ako osobám v prvej línii, ktorým poskytujeme všetky potrebné ochranné zdravotné pomôcky,“ zhodne zdôraznil generálny riaditeľ SAD Žilina, a.s Peter Pobeha.

Európsky týždeň mobility bude v Žilinskom kraji spojený s predstavením viacerých inovácií, ktoré už pilotne bežia, alebo budú v krátkom čase zavedené. Od 1. júna môžu cestujúci v SAD Žilina, a.s. platiť bankomatovou kartou a na zavedenie sa chystá aj ARRIVA Liorbus, a .s. Počas kampane budú dopravcovia propagovať aj úhradu cestovného virtuálnou dopravnou kartou v mobile. Tento projekt už od mája úspešne využívajú cestujúci na Orave a Liptove, v ostatných regiónoch ŽSK táto možnosť pribudne od 1. októbra. Cestujúca verejnosť si bude môcť vyskúšať aplikáciu priamo vo svojich mobilných telefónoch v informačných stánkoch, ktoré SAD Žilina, a.s. zriadi na autobusových staniciach v Žiline (16. 9.), Martine (20. 9.) a Čadci (21. 9.). Spoločnosť ARRIVA Liorbus, a.s. pre tento účel v Liptovskom Mikuláši (17. 9.) a v Dolnom Kubíne (22. 9.) pristaví prezentačné autobusy a v Liptovskom Mikuláši bude vydávať aj dopravné karty.

Autor: (ts-ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.03.2019
Lisabon, Lindau a Greater Manchester - víťazi Európskeho týždňa mobility 2018
Európska komisia (EK) vyhlásila 22. marca 2019 v Bruseli výsledky a víťazov kampane Európskeho týždňa mobility 2018 (ETM 2018). Ocenenia (EUROPEANMOBILITYWEEK Awards) sa udeľujú samosprávam, ktoré zorganizovali najpôsobivejší súbor aktivít počas ETM.
viac
30.06.2020
Prostredníctvom ETM 2020 podporme čistejšiu dopravu pre všetkých
Slovenská agentúra životného prostredia, koordinátor národnej kampane, vyzýva slovenské mestá, obce, organizácie, inštitúcie a školy, aby sa zapojili do Európskeho týždňa mobility (ETM) 2020.
viac
16.09.2020
Európsky týždeň mobility 2020 oslávime inak
Do národnej kampane Európsky týždeň mobility 2020 sa napriek dosahom pandémie Covid- 19 do 14. septembra zaregistrovalo 49 samospráv a 22 originálnych aktivít zástupcov organizácií, inštitúcií či škôl.
viac
19.09.2022
Mesto sa počas Európskeho týždňa mobility zameriava na dlhodobé projekty
Mesto Košice sa v tomto ročníku Európskeho týždňa mobility (ETM) sústredí na dlhodobejšie ciele a projekty.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %