Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
19.01.2021 02:25

Mesto Prešov zrevitalizuje park Vlada Clementisa


Súčasná podoba parku Vlada Clementisa v Prešove.


Mesto Prešov plánuje v prvej polovici roka 2021 začať s revitalizáciou verejného priestranstva - parku medzi ul. Vlada Clementisa a Levočskou ulicou. Projekt je schválený v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu.


Revitalizáciou parku medzi ul. Vlada Clementisa a Levočskou ulicou sa vytvoria predpoklady na efektívne a trvalo udržateľné využívanie parku, zvýšenie biodiverzity, ale aj bezpečnosť pohybu a vytvorenie priestoru pre voľnočasové aktivity ľudí všetkých vekových kategórií. 

„Naším cieľom je vytvoriť estetický a zároveň funkčný priestor pre obyvateľov mesta, skvalitniť možnosti pre šport, oddych či relax v tejto mestskej časti a zároveň aj zvýšiť bezpečnosť. V Prešove tak pribudne ďalšia zelená zóna, ktorá bude nielen oddychová, ale aj trvalo udržateľná vďaka funkčným dažďovým záhradám,“ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Mesto Prešov zrevitalizuje park Vlada Clementisa

Územie parku bude pomocou chodníkov a horizontálnych plôch rozdelené na tri zóny. Od západu na východ to bude športová – aktívna zóna, kde budú umiestnené fit-parky, detské ihrisko, plochy pre šport, aktívny pohyb či plochy pre petang.

Spoločenská zóna bude hlavným prepojením dvoch autobusových zastávok s malým námestím a lávkou cez vodný tok Vydumanec. V tejto zóne bude tiež umiestnený prírodný amfiteáter s pódiom na rôzne spoločenské aktivity.

Východná, najväčšia časť, bude oddychovou, prírodnou zónou. Celá južná časť, ktorú lemuje frekventovaná Levočská ulica, bude v maximálnej možnej miere oddelená zeleňou a protihlukovou výsadbou. Hustejšia výsadba je navrhnutá pozdĺž celej komunikácie, čím podstatne zabráni vnímaniu hluku a vibrácií a vytvorí pre park príjemnejšie prostredie. Osadením nového verejného osvetlenia bude park bezpečnejší. 

Mesto Prešov zrevitalizuje park Vlada Clementisa

V rámci revitalizácie parku V. Clementisa bude vysadených viac ako 160 nových stromov a v záhonoch pribudnú trvalky. Zrevitalizované bude otvorené priestranstvo o celkovej výmere 41 452,5 m². Mesto Prešov bude v danej lokalite postupne realizovať aj výstavbu cyklochodníka a parkoviska. 

Zaujímavosťou v parku budú aj dažďové záhrady, teda miesta na zachytávanie dažďovej vody zo spevnených nepriepustných plôch, ako sú chodníky, parkoviská či príjazdové cesty. V parku V. Clementisa bude realizovaných 7 takýchto dažďových záhrad spolu s výsadbou trvaliek po celej ploche. Dažďové záhrady budú realizované v blízkosti spevnených plôch, aby čo najefektívnejšie zachytávali dažďové vody, ktoré sa v nich udržia maximálne 72 hodín, čo bude pozitívne vplývať na celý ekosystém v okolí. V tesnej blízkosti týchto dažďových záhrad budú umiestnené malé drevené ostrovčeky osadené nad úrovňou terénu a vegetácie, slúžiace na oddych, relax a poznávanie.

Mesto Prešov zrevitalizuje park Vlada Clementisa

V parku bude umiestnených celkom 60 lavičiek a 3 pitné fontánky napojené na vodovod. Zariadenie parku bude doplnené aj o atypické prvky, ako sú napríklad gabiónové sedenia či toalety pre psy. Zrekonštruovaná bude aj jestvujúca lávka pre peších a v parku budú osadené gabiónové steny s názvom parku „PARK V. CLEMENTISA“ s výškou 90 cm a celkovou dĺžkou 11,9 metra. 

Celkové náklady na revitalizáciu parku V. Clementisa predstavujú 776 819,96 eur, poskytnutá výška NFP je 737 978,96 eur (z toho podpora z fondu EÚ 660 296,97 eur). Mesto Prešov sa na realizácii projektu bude podieľať 5 % spolufinancovaním, z vlastných zdrojov teda uhradí 38 841 eur. Revitalizácia parku V. Clementisa bude trvať približne 21 mesiacov.

Autor: (Vladimír TOMEK, hovorca mesta Prešov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.06.2016
Radnica má záujem zrevitalizovať park pred úradom práce
Zrevitalizovať park pred úradom práce v širšom centre mesta má záujem prievidzská radnica. Na prvú etapu projektu za viac ako 220 000 eur, ktorá má riešiť obnovu jeho verejnej zelene, žiada financie z nadácie.
viac
19.07.2016
Prešov chce v trende úspešného získavania dotácií pokračovať
Ďalším projektom na žiadosť o financie zo zdrojov Operačného programu Integrovaná infraštruktúra (OPII) je Strategický plán rozvoja dopravnej infraštruktúry SR.
viac
12.04.2017
Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy
Keď je v lete v okolí obchodného centra v susedstve bratislavského Sadu Janka Kráľa teplota 33 stupňov, jeho čierna strecha je rozpálená na 50. V korunách stromov v sade je to však len 17,5 stupňa.
viac
25.01.2021
Nové Mesto pripravuje revitalizáciu parku na Račianskom mýte
Bratislavské Nové Mesto pripravuje revitalizáciu parku na Račianskom mýte. Cieľom projektu je naplnenie rozvojových plánov v oblasti prispôsobenia sa zmenám klímy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %