Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
17.07.2017 06:00

Mesto pripravilo päť projektov na zlepšenie životného prostredia


Mestský park na Sihoti.


Nitrianska radnica pripravuje niekoľko projektov zameraných na zlepšenie životného prostredia v meste. Magistrát vypracoval päť zámerov, na ktoré chce získať peniaze z európskych fondov.


Celkové náklady dosiahnu takmer 1,5 milióna eur. Mesto sa bude na ich spolufinancovaní podieľať sumou vyše 70 000 eur.      

Najväčší projekt, v hodnote viac ako 660 000 eur, chce radnica zrealizovať v novšej časti Mestského parku na Sihoti. Ako sa uvádza v projektovom zámere, hlavnými cieľmi návrhu je zvýšiť environmentálnu kvalitu a atraktívnosť parku pre širokú verejnosť. Mesto tu chce zrealizovať nové výsadby, hlavne bylín, vo forme lúčnych porastov s obmedzeným kosením. Zároveň by sa mala zvýšiť vodozádržná funkcia celého územia a zlepšiť mikroklíma v zastavanej časti mesta.      

Takmer 240 000 eur má stáť regenerácia vnútroblokov na sídlisku Párovce. Mesto tu chce riešiť predovšetkým výsadbu zelene. "Problémom v niektorých častiach územia je existencia vysokej zelene, ktorá nekoncepčnou výsadbou vytvára v blízkosti domov nevhodné podmienky na bývanie. Vysoká zeleň naopak chýba pri cestách a komunikáciách, kde by mohla tvoriť prvotnú izolačnú bariéru," uvádza sa v projekte.      

Nová zeleň pribudne aj na sídliskových vnútroblokoch medzi ulicami Popradská a Kmeťova. "Realizáciou projektu dôjde k prestavbe porastov drevín, doplneniu mestského mobiliáru, výstavbe outdoorového ihriska a dotvoreniu pamätného kameňa. Projekt rieši výsadby stromov a kríkových porastov," informoval magistrát. Celkové náklady na projekt dosiahnu sumu viac ako 66 000 eur.      

Nové vegetačné úpravy pripravuje mesto aj v Brezovom hájiku, kde majú vzniknúť štyri funkčné sektory. Vybuduje sa tu oddychová zóna, fitzóna, bežecká trasa a detské ihrisko. Spolu s výsadbou zelene dosiahnu náklady takmer 300 000 eur.      

Piatym projektom je revitalizácia mestského lesa na Borine. Jeho hlavnými cieľmi je zvýšenie kvality porastov drevín a zatraktívnenie lesného prostredia pre širokú verejnosť na oddych, šport a krátkodobú rekreáciu. "Zámer bude zároveň prezentovať jedinečný úsek dejín mesta viažuci sa k tomuto priestoru z obdobia tureckých vojen v 15. až 17. storočí," uvádza sa v projekte, ktorého náklady dosiahnu sumu vyše 150 000 eur.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.04.2017
Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy
Keď je v lete v okolí obchodného centra v susedstve bratislavského Sadu Janka Kráľa teplota 33 stupňov, jeho čierna strecha je rozpálená na 50. V korunách stromov v sade je to však len 17,5 stupňa.
viac
25.01.2021
Nové Mesto pripravuje revitalizáciu parku na Račianskom mýte
Bratislavské Nové Mesto pripravuje revitalizáciu parku na Račianskom mýte. Cieľom projektu je naplnenie rozvojových plánov v oblasti prispôsobenia sa zmenám klímy.
viac
25.01.2022
Nitra pripravuje projekty za takmer osem miliónov eur
Mesto Nitra pripravuje viaceré projekty zamerané na revitalizáciu verejných priestorov a zelene. Celkové výdavky na osem projektov dosiahnu sumu takmer osem miliónov eur. Podstatnú časť z týchto nákladov chce radnica zaplatiť z európskych fondov.
viac
29.11.2022
V mestskom parku sa začali práce na jeho rozsiahlej obnove
V nitrianskom mestskom parku na Sihoti sa v týchto dňoch začali prvé práce na jeho rozsiahlej revitalizácii. Ako pred časom uviedla radnica, obnova parku pod Nitrianskym hradom v hodnote takmer šesť miliónov eur sa radí svojím rozsahom k najväčším na Slovensku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %