Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
09.06.2017 01:36

Stropkov rekonštruuje historický park, deťom odovzdali ďalšie nové ihriská


Snímka zdroj: (MsÚ).


Postupná obnova centra mesta prebieha v Stropkove aj v tomto roku. Aktuálne finišujú s terénnymi a sadovými úpravami historického parku. Vlani tam bolo kompletne zrekonštruované a vymenené kované oplotenie, teraz sa zamerali na revitalizáciu zelene, starej fontány a mobiliáru.


„Mestský park má pre Stropkovčanov historický význam. Bol súčasťou dávneho korza a jeho vznik sa datuje do roku 1896, kedy bola pri oslavách uhorského milénia na vtedajšom námestí vysadená lipová aleja. Roky bol tento priestor na okraji záujmu, pritom ide o samotné centrum a významný mestotvorný prvok,“ vysvetlil primátor Ondrej Brendza. V jarných mesiacoch začali zamestnanci mestského podniku Služba s úpravou verejnej zelene – zničené trávniky nanovo prekopali a osiali, vytvorili nové kvetinové záhony, zasadili okrasné kry a stromy. Kompletnou obnovou prejde fontána zo 60-tych rokov minulého storočia a v južnej časti parku pribudnú nové dizajnové lavičky. „Všetky tieto investície realizujeme z vlastných prostriedkov a práce zabezpečujú zamestnanci Služby. Mesto budú stáť zhruba 15 tisíc eur. Okrem toho sme popracovali aj na doplnení kvetinovej výzdoby v širšom centre. Na námestí, pri mestskom a okresnom úrade pribudli nové kvetinové pyramídy, ktoré sa stretli s veľmi pozitívnou odozvou,“ doplnil primátor.

 

Ďalšie dve nové detské ihriská a novinky v ZOO parku

Deň detí v Stropkove je už v Stropkove v posledných rokoch spojený aj s odovzdávaním nových detských ihrísk. Pred dvomi rokmi otvárali nové ihrisko na ulici Hrnčiarskej, neskôr k nemu pribudlo aj workoutové ihrisko, vlani boli Stropkovčania úspešní v celoslovenskej súťaži obchodného reťazca a pre mesto vybojovali nové ihrisko za zhruba 80-tisíc eur a v tomto roku samospráva na nové ihriská vyčlenila ďalších vyše 12 tisíc eur. „Opäť sme sa zamerali na širšie centrum a dve nové ihriská sme vybudovali na uliciach Hrnčiarska a Chotčanská. Ide o lokality, kde sa vo voľnom čase zdržiava najviac rodín s malými deťmi a som rád, že na Deň detí sme im pripravili takýto pekný darček,“ povedal O. Brendza. Obnovy sa dočkalo aj donedávna jediné verejné detské ihrisko v meste v areáli ZOO parku. Mesto ho získalo v roku 2004 v rámci partnerstva s telekomunikačným operátorom a odvtedy sa doň veľa neinvestovalo. Pred aktuálnou sezónou bolo potrebné jednotlivé prvky kompletne obnoviť tak, aby ihrisko spĺňalo všetky technicko-bezpečnostné požiadavky. „Niektoré prvky museli byť kvôli bezpečnosti odstránené, iné takmer kompletne vymenené. Ihrisko je však konečne vo vyhovujúcom stave a vhodne dotvára areál ZOO parku.“ V tejto súvislosti primátor pripomenul, že mestu sa podarilo odstrániť aj problém z minulého roka, kedy v tomto zariadení chýbali toalety. Pred nadchádzajúcou sezónou tam samospráva zabezpečila moderné kontajnerové sociálne zariadenia a celkovo tak v tomto roku vyčlenila na prevádzku a modernizáciu ZOO parku bezmála 90 tisíc eur.

 

Autor: (Peter NOVÁK, hovorca mesta Stropkov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.06.2016
Radnica má záujem zrevitalizovať park pred úradom práce
Zrevitalizovať park pred úradom práce v širšom centre mesta má záujem prievidzská radnica. Na prvú etapu projektu za viac ako 220 000 eur, ktorá má riešiť obnovu jeho verejnej zelene, žiada financie z nadácie.
viac
06.05.2018
Do obnovy ihriska v parku investuje mesto Fiľakovo s partnermi 22-tis. eur
Celkovo 22-tis. eur investuje samospráva Fiľakova v Lučeneckom okrese do obnovy detského ihriska v tamojšom mestskom parku. V rámci rekonštrukcie bude jeho vybavenie kompletne nahradené novými prvkami. S prácami chce mesto začať v letných mesiacoch, dokončenie projektu plánuje do augusta.
viac
25.05.2020
Na sídlisku Hliny I v Žiline začali s revitalizáciou
Investíciu viac ako 209 000 eur si vyžiada revitalizácia verejných priestorov vo vnútrobloku na sídlisku Hliny I v Žiline. Rekonštrukčné práce sa začali v týchto dňoch. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Miškovčík.
viac
25.01.2021
Nové Mesto pripravuje revitalizáciu parku na Račianskom mýte
Bratislavské Nové Mesto pripravuje revitalizáciu parku na Račianskom mýte. Cieľom projektu je naplnenie rozvojových plánov v oblasti prispôsobenia sa zmenám klímy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %