Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
07.07.2021 10:25

Levickí poslanci schválili takmer pol milióna eur na obnovu hradného parku


Vizualizácia zdroj: (FZKI SPU v Nitre).


Mesto Levice zrevitalizuje hradný park. V oplotenom uzatvárateľnom areáli bude obnovené jazierko, vybudované pódium pre kultúrne podujatia aj nové chodníky a osvetlenie.


Mestskí poslanci schválili na prvú etapu revitalizácie parku 466 456 eur, informovala Adriana Macáková z levického mestského úradu.

Obnova hradného parku dlhé roky viazla. Príčinou bolo, že areál nepatril mestu, ale bol vo vlastníctve Nitrianskeho samosprávneho kraja. Mesto získalo hradný park do vlastníctva v roku 2017 zámennou zmluvou s Nitrianskym samosprávnym krajom. O rok neskôr dala radnica spracovať návrhy revitalizácie hradného parku. Krajinno - architektonické štúdie pre mesto pripravili študenti Katedry záhradnej a krajinnej architektúry Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. Ich úlohou bolo dôkladne zmapovať súčasný stav riešeného priestoru v rámci terénneho prieskumu, vypracovať analýzy historického vývoja a súčasného stavu priestoru a na základe vedomostí a poznatkov získaných terénnym prieskumom a analýzami navrhnúť spôsob riešenia parkového priestoru pri Levickom hrade.

Študenti pripravili štyri variantné riešenia, v ktorých boli zohľadnené požiadavky a priority mesta. Medzi nimi bolo okrem iného obnovenie jazierka, revitalizácia zelene, riešenie hlavných a vedľajších chodníkov, ihrisko a menšie pódium na konanie spoločensko-kultúrnych akcií. Podmienkou bolo rešpektovanie blízkosti historickej pamiatky so zabezpečením priehľadov na objekt hradu. V rámci výskumu sa uskutočnila analýza existujúcich drevín. V parku sa nachádza množstvo rôznorodých zdravých vzrastlých drevín. V rámci revitalizácie sa odstránia choré dreviny a bude sa realizovať aj nová výsadba stromov a trvaliek.

Revitalizáciu parku bude robiť mesto na etapy. „Rekonštrukciou parku získa Levický hrad okolie primerané dominante mesta a obyvatelia získajú nový priestor na oddych a trávenie voľného času,“ skonštatovala Macáková.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.10.2020
Tri grácie chce radnica vrátiť na Námestie mieru
Súsošie Tri grácie, ktoré do roku 2016 zdobilo Námestie mieru v Liptovskom Mikuláši, čaká na opätovnú inštaláciu v depozitári mestského múzea.
viac
19.01.2021
Mesto Prešov zrevitalizuje park Vlada Clementisa
Mesto Prešov plánuje v prvej polovici roka 2021 začať s revitalizáciou verejného priestranstva - parku medzi ul. Vlada Clementisa a Levočskou ulicou. Projekt je schválený v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu.
viac
25.01.2021
Nové Mesto pripravuje revitalizáciu parku na Račianskom mýte
Bratislavské Nové Mesto pripravuje revitalizáciu parku na Račianskom mýte. Cieľom projektu je naplnenie rozvojových plánov v oblasti prispôsobenia sa zmenám klímy.
viac
23.06.2021
B. Bystrica chystá najväčšiu rekonštrukciu miestnych komunikácií
Zatiaľ, čo sa v súčasnosti zameriava pozornosť na rekonštrukciu Hornej ulice, Partizánskej cesty a Javorníckej ulice, ktoré sú už v rukách zhotoviteľa, mestské zastupiteľstvo schválilo návrh na vyčlenenie sumy vo výške 5 000 000 eur na ďalšiu rekonštrukciu najvyťaženejších ciest v Banskej Bystrici.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %