Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
13.11.2023 02:55

Mesto Kremnica oslávi 695. výročie udelenia mestských privilégií


Snímka zdroj: Visit Kremnica


Mesto Kremnica vo štvrtok (16. 11.) oslávi 695. výročie udelenia mestských privilégií. Program sa začne o 16.00 h slávnostnou akadémiou v kultúrnom centre Akropola, kde je okrem slávnostných príhovorov pripravené oceňovanie osobností mesta, udeľovanie verejných uznaní a ďakovných listov.


Informovala o tom Kvetoslava Fajčíková z Kultúrneho a informačného centra Kremnica. Dodala, že počas slávnostného večera sa uskutoční aj vyhodnotenie literárno-výtvarnej súťaže Slovensko moje, Kremnica moja, ktorú organizoval miestny odbor Matice slovenskej spoločne s ďalšími partnermi. V kultúrnom programe vystúpia osobnosti s kremnickými koreňmi, ako napríklad Ivan Štroffek, Tomáš Edelsberger so synom, Duška Rajčanová či žiaci Základnej umeleckej školy J. L. Bellu.         

"Po skončení slávnostnej časti sa od Akropoly vydá na námestie pred budovu radnice svetelný sprievod - Svetlo v tme. Zastúpení v ňom budú aj členovia baníckeho spolku v slávnostných rovnošatách s fakľami, členovia meštianskeho spolku a tiež členovia dychovej kapely Minciar," priblížila Fajčíková.         

Pred radnicou sa obyvateľom prihovorí primátor Martin Novodomec. Okrem hudobného vystúpenia Majerovcov a baníckeho spevokolu Fokoš pripravilo mesto pre obyvateľov aj kapustnicu a teplé nápoje zdarma. "Zážitkom bude nepochybne aj videomapping s historickými motívmi na budove mestského úradu," dodala Fajčíková.         

V piatok (17. 11.) pozýva spoločnosť Ringbürger na Kremnickú slávnosť vína, počas ktorej môžu návštevníci spoznať aj unikátne historické pivničné priestory Kremnice. Oslavy výročia ukončí v nedeľu (26. 11.) program Šláger paráda v Mestskom kultúrnom stredisku.         

Uhorský kráľ Karol Róbert z rodu Anjou udelil osade Cremnychbana mestské privilégiá 17. novembra 1328. Podnetom k právnemu povýšeniu osady boli hospodárske a menové reformy Karola Róberta, hlavne zavedenie zemepanskej banskej slobody, teda zrušenie monopolného práva panovníka na ťažbu drahých kovov, rozvoj súkromného podnikania ťažiarov a založenie kráľovskej mincovne v bezprostrednej blízkosti baní a hút.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.05.2017
Mesto Stará Turá oslávi 550. výročie oslobodenia od kráľovských poplatkov
Príďte si pripomenúť 550. výročie udelenia privilégia, ktoré obyvateľov Starej Turej navždy oslobodilo od všetkých kráľovských poplatkov.
viac
14.05.2018
Blížia sa Dni mesta Zvolen: Oslavy 775. výročia s Komajotou, Peter Bič projektom
Na konci mája sa opäť rozozvučia ulice mesta a terasy budú plné ľudí. Na Dňoch mesta vystúpia miestne zoskupenia aj známi umelci.Ťahákmi tohtoročných mestských osláv, ktorých tradícia vznikla v roku 2013, budú kapely Komajota, Peter Bič projekt, Marcela Laiferová či Felix Slováček.
viac
15.07.2021
Žilina vydala pamätnú mincu i obálku, pred 700 rokmi dostala privilégiá
Mesto Žilina si pripomína výročie 700 rokov od udelenia najstarších známych privilégií.
viac
14.10.2021
Mesto Levice udelilo svoje ocenenia významným osobnostiam
Mesto Levice udelilo svoje ocenenia 13 osobnostiam. Mená laureátov schválilo mestské zastupiteľstvo ešte v júni, svoje ceny si prevzali na slávnosti 13. októbra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %