Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
21.10.2021 12:10

Mesto chce recyklovať cigaretové ohorky, osadí desať popolníkov


Odpad z cigariet - Nula odpadu. Snímka zdroj: Priatelia Zeme - SPZ


V Žiari nad Hronom osadia stojanové popolníky na cigaretové ohorky, samospráva ich plánuje ďalej zhodnocovať. Ako mesto informovalo na svojom webe, z cigaretových ohorkov by sa tak mala stať druhotná surovina vhodná napríklad pre výrobu asfaltov.


Do konca roka by mala v Žiari nad Hronom pribudnúť desiatka stojanových popolníkov, ktoré budú určené výlučne na zber cigaretových ohorkov. Samospráva tak reaguje na problém so znečistením verejného priestoru zvyškami cigariet, zároveň však chce situáciu riešiť spôsobom, ktorý nezaťaží životné prostredie.       

„Vieme, že cigaretové ohorky sú pri rozklade škodlivé pre životné prostredie, keďže obsahujú veľké množstvo toxických látok. Preto sme uvítali možnosť, že ohorky z cigariet budú po zbere predmetom ďalšieho spracovania a stanú sa tak druhotnou surovinou pre výrobu napríklad asfaltov do ciest a chodníkov,“ priblížila Ivana Martincová z oddelenia odpadového hospodárstva Mestského úradu Žiar nad Hronom. Ako dodala, samosprávu s touto ideou oslovila miestna firma, ktorá sa zaoberá recykláciou cigaretových ohorkov.       

Stojanové popolníky plánuje samospráva rozmiestniť v desiatich lokalitách, najmä však v centre mesta, kde sa zdržuje najviac obyvateľov. Umiestnené budú napríklad pred zimným štadiónom, pri futbalovom štadióne, pred Mestským kultúrnym centrom či budovou mestského úradu. Zber cigaretových ohorkov budú vykonávať Technické služby, ktoré odpad odovzdajú recyklátorovi na spracovanie.       

„Určite ide o pilotný zber, ktorý sa u nás doteraz nerobil. Podľa zistených informácií budeme aj prví na Slovensku, ktorí budeme zabezpečovať takýto zber,“ poznamenala Martincová.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.03.2016
V Žiari nad Hronom bude opäť obľúbená Zóna bez peňazí
Jarný kolobeh vecí, aj tak nazvali dobrovoľníci zo Žiaru nad Hronom podujatie, ktoré chystajú na 9. apríla v Dome kultúry na Námestí Matice Slovenskej. Na dobre známu Zónu bez peňazí pozývajú Žiarčanov už po druhý raz.
viac
04.12.2017
V Žiari nad Hronom začala opäť pôsobiť občianska poriadková služba
V Žiari nad Hronom začala od decembra opäť pôsobiť občianska poriadková služba. V uplynulom mesiaci vybralo mesto vo výberovom konaní jej ôsmich členov, na miesto koordinátorky uspela žena.
viac
22.04.2021
Recyklácia vozidiel je čoraz náročnejšia, elektrické autá sú problémom
Recyklácia vozidiel vyradených z evidencie je čoraz náročnejšia a menej rentabilná. Vozidlá s alternatívnym pohonom sú v tomto smere najmä z dôvodu batérií zatiaľ problémom.
viac
12.10.2022
Cestu v parku budú opravovať asfaltom z cigaretových filtrov
Mesto Žiar nad Hronom počas októbra začne s opravou cesty v Parku Štefana Moyzesa, vedúcej k plážovému kúpalisku. Na rekonštrukciu bude použitá asfaltová zmes s pridaním acetyl-celulózových vlákien vyrobených z recyklovaných cigaretových filtrov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %