Štvrtok 16.05.2024
Dnes má meniny 
Svetozár
°C
14.12.2023 09:50

Mesto chce postaviť desiatky nabíjacích staníc pre elektrické autá


Ilustračná snímka, zdroj:Transport.sk


Mesto Nitra pripravuje projekt na výstavbu desiatok nabíjacích staníc pre elektrické autá. Ako sa uvádza v materiáli, o ktorom budú rokovať mestskí poslanci na zasadnutí 14. decembra, celkové náklady na projekt dosiahnu 364.800 eur. Mesto ich chce získať z Mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti.


Radnica plánuje v rámci projektu vybudovať celkovo 40 takzvaných AC nabíjacích staníc a dve DC stanice. "Budovanie AC, teda pomalej nabíjacej infraštruktúry chceme realizovať v lokalitách, kde ľudia bývajú alebo kde pracujú. Budovanie DC, teda rýchlej nabíjacej infraštruktúry je potrebné zamerať na lokality, kde sa ľudia zdržujú kratšiu dobu, napríklad obchodné centrá a tam, kde je predpoklad potreby rýchleho nabíjania," konštatuje sa v projekte.         

Podľa mestského úradu je v súčasnosti vybudovaných na území Nitry 16 nabíjacích staníc pre elektrické autá. Z nich je desať DC a šesť AC staníc. "Realizáciou pripravovaného projektu sa rozšíri infraštruktúra mesta a zabezpečí verejné nabíjanie minimálne pre 800 až 1000 elektrických vozidiel. Tento zámer predpokladá jedno parkovacie miesto pre každý jeden nabíjací bod. Vybudované lokality bude možné pri zvýšení nárokov na nabíjaciu infraštruktúru rozšíriť o ďalšie stanice," doplnil magistrát.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.01.2018
Nitra má projekty na výstavbu a opravu kanalizácie za vyše štyri milióny eur
Nitrianska radnica má pripravené projekty na výstavbu a opravu kanalizácie za viac ako štyri milióny eur. V prípade, že sa na ne nájdu peniaze v mestskom rozpočte, mohli by sa zrealizovať už v roku 2018.
viac
03.09.2020
Výzva na podporu elektronabíjačiek už zverejnená
Ministerstvo hospodárstva SR už vyhlásilo druhé kolo výzvy na podporu budovania verejne prístupných elektrických nabíjacích staníc.
viac
30.07.2022
ZMOS rozmiestňuje v mestách a obciach nabíjacie stanice pre elektromobily
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) začína s rozmiestňovaním nabíjacích staníc pre elektromobily v mestách a obciach. Ide o aktivitu, ktorá je súčasťou platformy s názvom Digitálny reštart. Nové nabíjacie stanice pribudli v Lipanoch a v Sabinove a v piatok ich oficiálne predstavili.
viac
29.02.2024
Mesto Prievidza plánuje inštalovať elektro nabíjacie stanice
Ministerstvo hospodárstva SR ako vykonávateľ v rámci Plánu obnovy a odolnosti SR vyhlásilo výzvu na podporu budovania nabíjacej infraštruktúry pre elektrické vozidlá pre územnú samosprávu a nimi zriadené organizácie, do ktorej sa projektom zapojí aj mesto Prievidza.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %