Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
20.07.2016 06:16

Mesto bojuje s vijačkou krušpánovou, ktorá napadla kríky krušpánu


Cudzokrajný motýľ nemá v našich podmienkach prirodzeného predátora.


Mesto Levice opäť bojuje s vijačkou krušpánovou, ktorá napadla kríky krušpánu stálozeleného. Chemický postrek proti tomuto škodcovi vykonalo mesto pri cintoríne v Malom Kiari, kde je krušpán vysadený ako živý plot, a pred kaštieľom v Kalinčiakove.


Vo štvrtok 21. júla bude vykonaný postrek na krušpáne v starej časti mestského parku pri bývalom jazierku a na Ulici kpt. J. Nálepku. „Prosíme občanov o zvýšenú pozornosť pred kontaktom s rastlinami, na ktorých bol aplikovaný postrek,“ požiadala verejnosť Adriana Macáková z levického mestského úradu. Zároveň vyzvala všetkých občanov, ktorí majú na svojich pozemkoch či na hroboch na cintorínoch vysadený krušpán stálozelený, aby skontrolovali rastliny a vykonali prípadné opatrenia na zamedzenie poškodenia rastliny a šírenie škodcu.       

Vijačka krušpánová je v posledných rokoch veľmi rozšíreným škodcom na kríkoch krušpánu. Húsenica vijačky škodí požieraním listov. Invázia vijačky má v jednom roku tri generácie a požieranie kríkov krušpánu je veľmi intenzívne. „Čerstvé požerky mladých húseníc sú viditeľné na lícnej alebo rubovej strane listov. Staršie húsenice požierajú celé listy, ohlodávajú aj mladé konáriky. Silnejšie poškodené listy vysychajú a opadávajú. Pri silnom poškodení môžu rastliny odumrieť,“ konštatovala Macáková. Prítomnosť škodcu prezradia pavučinové vlákna medzi konárikmi, ktoré vytvára húsenica, trus na nich zachytený a prítomnosť samotných húseníc.       

Cudzokrajný motýľ nemá v našich podmienkach prirodzeného predátora, preto je nevyhnutné vykonať pri ich výskyte chemický postrek. Pri malých kríčkoch je možné húsenice mechanicky odstraňovať s následnou intenzívnou kontrolou. Insekticídy sú na škodcu vysoko účinné, je však potrebné ich v sezóne vykonávať opakovane. Zasiahnuté kry, či už solitérne alebo celé živé ploty, sú schopné opätovnej autoregenerácie, ktorá však môže trvať až tri roky.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.08.2016
Mesto plánuje zmodernizovať dielne na základných školách
Mesto Levice plánuje vybaviť novým náradím a technickým príslušenstvom dielne na základných školách. Zámerom je zvýšiť záujem školákov o technické vzdelávanie, čo si vyžaduje aj pracovný trh.
viac
07.11.2017
Občania môžu podporiť projekt Ozeleňme mesto Levice
Mesto Levice postúpilo do ďalšieho verejného hlasovania v rámci grantového programu Komunitné granty 2017 s podnázvom 80 000 eur pre komunity, kde to žije Nadácie VÚB.
viac
07.05.2018
Študenti pripravili pre mesto projekty revitalizácie hradného parku
Spustnutý park pri hrade v Leviciach sa dočká obnovy. Študenti Katedry záhradnej a krajinnej architektúry Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre pripravili štyri štúdie revitalizácie parku, v ktorých zohľadnili požiadavky mesta.
viac
18.02.2019
Mesto Levice pripravuje projekt na využitie dažďovej vody
Levická radnica pracuje na projekte Zhromažďovanie dažďovej vody, jej využitie a likvidácia. Celkové náklady na realizáciu sú vyčíslené na takmer 600.000 eur, mesto by sa na projekte podieľalo spolufinancovaním vo výške necelých 30-tis. eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %