Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
20.07.2016 06:16

Mesto bojuje s vijačkou krušpánovou, ktorá napadla kríky krušpánu


Cudzokrajný motýľ nemá v našich podmienkach prirodzeného predátora.


Mesto Levice opäť bojuje s vijačkou krušpánovou, ktorá napadla kríky krušpánu stálozeleného. Chemický postrek proti tomuto škodcovi vykonalo mesto pri cintoríne v Malom Kiari, kde je krušpán vysadený ako živý plot, a pred kaštieľom v Kalinčiakove.


Vo štvrtok 21. júla bude vykonaný postrek na krušpáne v starej časti mestského parku pri bývalom jazierku a na Ulici kpt. J. Nálepku. „Prosíme občanov o zvýšenú pozornosť pred kontaktom s rastlinami, na ktorých bol aplikovaný postrek,“ požiadala verejnosť Adriana Macáková z levického mestského úradu. Zároveň vyzvala všetkých občanov, ktorí majú na svojich pozemkoch či na hroboch na cintorínoch vysadený krušpán stálozelený, aby skontrolovali rastliny a vykonali prípadné opatrenia na zamedzenie poškodenia rastliny a šírenie škodcu.       

Vijačka krušpánová je v posledných rokoch veľmi rozšíreným škodcom na kríkoch krušpánu. Húsenica vijačky škodí požieraním listov. Invázia vijačky má v jednom roku tri generácie a požieranie kríkov krušpánu je veľmi intenzívne. „Čerstvé požerky mladých húseníc sú viditeľné na lícnej alebo rubovej strane listov. Staršie húsenice požierajú celé listy, ohlodávajú aj mladé konáriky. Silnejšie poškodené listy vysychajú a opadávajú. Pri silnom poškodení môžu rastliny odumrieť,“ konštatovala Macáková. Prítomnosť škodcu prezradia pavučinové vlákna medzi konárikmi, ktoré vytvára húsenica, trus na nich zachytený a prítomnosť samotných húseníc.       

Cudzokrajný motýľ nemá v našich podmienkach prirodzeného predátora, preto je nevyhnutné vykonať pri ich výskyte chemický postrek. Pri malých kríčkoch je možné húsenice mechanicky odstraňovať s následnou intenzívnou kontrolou. Insekticídy sú na škodcu vysoko účinné, je však potrebné ich v sezóne vykonávať opakovane. Zasiahnuté kry, či už solitérne alebo celé živé ploty, sú schopné opätovnej autoregenerácie, ktorá však môže trvať až tri roky.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.05.2016
Schodok minuloročného rozpočtu vykryje mesto z rezervného fondu
Mesto Levice hospodárilo vlani so sumou 26 042 291 eur. Vyplýva to zo záverečného účtu mesta, ktorý v týchto dňoch zverejnil magistrát.
viac
18.07.2017
V Leviciach odmeňovali substrátom za triedenie odpadu
V priebehu júla si môže levická domácnosť rodinného domu, ktorá triedi komunálny odpad, vyzdvihnúť 50-litrové vrece substrátu s aktívnym humusom. Podmienkou však bolo, aby počas vývozu triedeného zberu od 26. do 30. júna, „vyložila“ pred dom aspoň jedno vrece plastov, papiera alebo skla.
viac
05.03.2018
Deti objavujú Levice v minulosti
Prvý deň mesiaca, ktorý je venovaný knihám, sa stal symbolicky dňom krstu doplnkovej učebnice regionálnej výchovy. Nová knižka s názvom „Objavujeme Levice v minulosti“ je unikátna tým, že je ju, na rozdiel od iných klasických učebníc, vytvorili deti samé.
viac
17.10.2018
Levický jarmok preslávili lúdfertály, pečené husacie štvrťky
Jeden z najznámejších jesenných ľudových trhov južného Slovenska, Levický jarmok, privíta vo štvrtok 18. októbra svojich prvých návštevníkov. Pripravené je množstvo kultúrnych podujatí, stánkov s tovarom i občerstvením.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %