Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
20.04.2023 12:35

Ľudskou činnosťou miznú kanály, ktoré sú súčasťou tajchov


Snímka zdroj: (banskastiavnica.travel).


Na neustály úbytok vodných kanálov, ktoré sú súčasťou známych banskoštiavnických tajchov, upozorňuje tamojšie združenie Štiavnický tajch. Každý rok podľa neho dochádza k likvidácii týchto kanálov najmä ťažbou v lesoch alebo súkromnými osobami.


"Z celkovej dĺžky 170 km, ktoré sa združeniu za 11 rokov podarilo zmapovať, je dnes obnoviteľných už iba 53 km," konštatuje zástupca združenia Michal Červeň. Nedbanlivosťou, nerozvážnosťou, bezohľadnosťou tak podľa neho výrazne ubúda z celosvetovo významnej pamiatky. "Práve vodohospodársky systém bol ten, ktorý vtiahol do UNESCO aj mesto," pripomenul.

Z celkovej doloženej dĺžky kanálov je podľa neho udržiavaných len 1,5 km vodohospodármi a tri kilometre samotným združením. Podľa neho by sa ale o záchranu tohto významného dedičstva mal výraznejšie pričiniť štát, ale aj samotné mesto.

Banskoštiavnické tajchy sú ojedinelý vodný systém zadržania a využitia povrchovej vody. Na svete je už len jeden systém podobný tomu v Banskej Štiavnici a celkovo je na zozname UNESCO len 23 výnimočných vodných diel na celom svete.

Voda z banskoštiavnických tajchov bola v minulosti počas intenzívnej banskej činnosti privádzaná do náhonných jarkov a ďalej k banským zariadeniam práve týmito vodnými kanálmi.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.09.2016
Do Banskej Štiavnice prídu kabaretní a pouliční umelci z piatich štátov Európy
Koncom septembra prídu do Banskej Štiavnice kabaretní a pouliční umelci z piatich štátov Európy. V piatok 30. septembra sa tu totiž začne prvý festival kabaretných divadiel a pouličného umenia na Slovensku Amplión.
viac
18.08.2017
Mesto opraví hrobku rytiera, ktorý sa pričinil o založenie DHZ
Hrobku rytiera Lothara von Berksa, ktorý sa v Banskej Štiavnici pričinil o založenie dobrovoľného hasičského zboru (DHZ), sa rozhodla miestna samospráva pre jej zlý stav zrekonštruovať. Finančné prostriedky vo výške 3310 eur na jej opravu, vyčlenili mestskí poslanci na ostatnom rokovaní mestského za
viac
21.07.2022
Pohyb a kúpanie sa psov v tajchoch vymedzili upravené pravidlá
Na banskoštiavnických tajchoch platí zákaz voľného pohybu psov. Tieto domáce zvieratá by nemali v čase od 1. mája do 31. októbra vstupovať do vody vo vymedzených zónach.
viac
24.08.2023
Dobrovoľníci zachraňujú unikátny vodohospodársky systém tajchov
Takmer 80 dobrovoľníkov sa v týchto dňoch zapojilo do obnovy unikátneho historického vodohospodárskeho systému banskoštiavnických tajchov. Systém bol vybudovaný pred niekoľkými storočiami, no dodnes hrá významnú úlohu v adaptácii na zmenu klímy Banskej Štiavnice a jej okolia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %