Piatok 04.10.2024
Dnes má meniny 
František
°C
30.09.2024 04:10

Zariadenia pre seniorov chce BBSK preniesť na mestá a obce, ich rušenie nehrozí


Ilustračná snímka (TASR)


Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) by chcel fungujúce zariadenia pre seniorov preniesť na mestá a obce, v ktorých sa nachádzajú. Delimitáciu zariadení zatiaľ ponúka samosprávam v troch okresoch.


Verejnosť ubezpečuje, že žiadne zo zariadení sa rušiť nebude a ľudia o existujúce sociálne služby neprídu. Pre TASR to uviedla hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.

"Služby pre seniorov prevádzkuje samosprávny kraj nad rámec svojich originálnych kompetencií. Poskytovanie sociálnych služieb v zariadeniach pre seniorov je v zmysle zákona o sociálnych službách v originálnej kompetencii obcí, ktoré na túto činnosť, na rozdiel od samosprávnych krajov, dostávajú aj príspevky od štátu," vysvetlila krok Štepáneková.         

V zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK je v súčasnosti 29 zariadení sociálnych služieb s kapacitou pre vyše 3000 ľudí, ktoré poskytujú rôzne druhy služieb. Kraj aktuálne diskutuje o prípadnom prevzatí konkrétnych zariadení s miestnymi samosprávami v troch okresoch, a to Lučenec, Zvolen a Brezno. "Je to z dôvodu, že ide o okresy, v ktorých BBSK v najvyššej miere supluje kompetencie obcí pri starostlivosti o seniorov," dodala hovorkyňa kraja.         

BBSK už v minulosti odovzdal samosprávam zariadenia pre seniorov v Novej Bani či obci Hodruša-Hámre. V prípade, že obce a mestá neprejavia záujem o delimitáciu zariadení, bude kraj hľadať iných prevádzkovateľov. Postupovať chce formou verejnej obchodnej súťaže, ktorou osloví neverejných poskytovateľov sociálnych služieb s ponukou prevzatia zariadenia do dlhodobého nájmu.         

"Nájomná zmluva s novým poskytovateľom bude uzavretá tak, aby na nového poskytovateľa prešli všetky zmluvné vzťahy vo vzťahu k súčasným klientom a zamestnancom zariadení. To znamená, že klienti ani zamestnanci nemusia mať obavy. Súčasným klientom bude nový poskytovateľ naďalej garantovať poskytovanie služieb, rovnako aj zamestnanci budú mať garanciu, že neprídu o pracovné miesta," ubezpečila Štepáneková.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.11.2020
NKÚ sa zameral na sociálnu oblasť
Národná autorita pre oblasť externej kontroly sa aj v tomto roku zamerala na sociálnu oblasť. Záujemcovia o opatrovateľskú službu sú na Slovensku odkázaní na samosprávy a nie vždy od nich adekvátnu a kvalitnú službu aj dostanú. Potvrdzujú to závery kontroly NKÚ SR.
viac
12.11.2020
Sociálne služby musia reagovať na demografický vývoj aj odkázanosť ľudí
Združenie miest a obcí Slovenska pozná výsledky prieskumu, v ktorom sa mestá a obce vyjadrili k otázkam týkajúcich sa výkonu posudkovej činnosti. Ich postoje potvrdili, že posudková činnosť je etablovaná originálna kompetencia v rukách samosprávy.
viac
18.05.2021
Mobilné očkovanie rozširuje BBSK tento týždeň do okresu Krupina
Banskobystrický samosprávny kraj bude v priebehu tohto týždňa očkovať seniorov prostredníctvom mobilných očkovacích jednotiek v okresoch Poltár, Rimavská Sobota, Revúca a Krupina. O službu je záujem, určená je pre ľudí vo veku 60 a viac rokov.
viac
16.06.2021
Banskobystrická župa našla riešenie na preplnené zariadenia sociálnych služieb
Demografickú krízu a nedostatok kapacít v zariadeniach sociálnych služieb bude Banskobystrický samosprávny kraj riešiť inovatívnym spôsobom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.33 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.04 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.63 %