Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
13.03.2021 03:05

Župa vyčlení peniaze na vznik nových zariadení pre seniorov


Ilustračná snímka, zdroj: ddadsshrinova.sk


Banskobystrický samosprávny kraj prostredníctvom dotácií podporí rozvoj služieb pre seniorov v kraji.


Nové všeobecne záväzné nariadenie, ktoré na svojom marcovom rokovaní prijali krajskí poslanci, umožní nielen získať dotáciu oprávneným žiadateľom, ale tiež vytvoriť viac miest na špecializované sociálne služby v zariadeniach kraja.

Poslanci Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja (ZBBSK) na svojom štvrtkovom zasadnutí schválili všeobecne záväzné nariadenie (VZN), ktorého cieľom je rozvoj sociálnych služieb pre seniorov v kraji. Dôvodom tohto kroku je starnutie obyvateľstva a zvyšujúci sa nápor na zariadenia sociálnych služieb.

„V poradovníkoch čakateľov v zariadeniach pre seniorov v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK bolo ku koncu minulého roka evidovaných 1348 žiadostí o umiestnenie. Čakacia doba je viac ako rok. Sociálne služby pre seniorov pritom primárne patria do pôsobnosti miestnej samosprávy a nie vyšších územných celkov,“ hovorí Denisa Nincová, riaditeľka odboru sociálnych služieb a zdravotníctva Úradu BBSK.

Situácia v Banskobystrickom samosprávnom kraji je však špecifická, až 40,21 % kapacít zariadení pre seniorov je v zriaďovateľskej pôsobnosti župy - to je najviac zo všetkých samosprávnych krajov.

„Pre ilustráciu, kapacita zariadení pre seniorov v zriaďovateľskej kompetencii obcí tvorí len necelú štvrtinu (24,75 %) všetkých miest v kraji. BBSK chce mestám a obciam aj prostredníctvom schváleného VZN pomôcť vysporiadať sa s ich originálnou kompetenciou poskytovania sociálnych služieb pre seniorov,“ povedal predseda BBSK Ján Lunter.

Dotačné VZN umožní podporiť vznik zariadení pre seniorov v lokalitách, kde kraj po vytvorení nových kapacít bude môcť pristúpiť k transformácii svojho existujúceho zariadenia alebo jeho časti na špecializované zariadenie pre ľudí s postihnutím. Kraj tiež podporí delimitáciu zariadení pre seniorov z jeho zriaďovateľskej pôsobnosti na miestne samosprávy.

„Ušetrené peniaze použijeme na rozvoj špecializovaných sociálnych služieb, ktoré sú v originálnej kompetencii samosprávneho kraja a na budúce náklady súvisiace s krytím výdavkov na dotácie. O dotáciu budú môcť žiadať mestá a obce na území BBSK, rozpočtové alebo príspevkové organizácie zriadené obcou, občianske združenia, neziskové organizácie, registrované cirkvi alebo náboženské spoločnosti,“ doplnil Ján Lunter.

Dotáciu budú môcť pritom žiadatelia použiť buď na výdavky súvisiace so zabezpečením materiálno-technického vybavenia novovybudovaného zariadenia pre seniorov, alebo na vykrytie rozdielu, ktorý im vzniká počas prvého roka fungovania medzi finančným príspevkom ministerstva a reálnymi nákladmi.

„Počas prvého roka fungovania nového zariadenia totiž ministerstvo prispieva na jedného prijímateľa sociálnej služby paušálnu priemernú sumu, ktorá nemusí zodpovedať reálnemu stupňu jeho odkázanosti. Za rok takto nové zariadenie príde aj o 100-tisíc eur,“ vysvetlila Božena Kováčová, predsedníčka Komisie zdravotníctva, sociálnych vecí a marginálnych skupín ZBBSK.

Banskobystrický samosprávny kraj patrí medzi najrýchlejšie starnúce regióny v Slovenskej republike. Index starnutia v SR mal v roku 2019 hodnotu 104,80. V Banskobystrickom kraji dosiahol hodnotu 119,00, čo je hodnota vysoko nad rámec celoslovenského priemeru. Prvú podporu by preto nové zariadenia pre seniorov mohli dostať už v tomto roku.

„O dotáciu je možné požiadať do 15. apríla. Ak nám príde do tohto termínu žiadosť, ktorá bude spĺňať všetky podmienky VZN, krajskí poslanci môžu na podporu takéhoto zariadenia vyčleniť finančné zdroje z prebytku hospodárenia, ktorý sa bude prerozdeľovať v máji. Jednou z podmienok však je, že u žiadateľov bude už v čase podania žiadosti začatý proces registrácie  sociálnych služieb,“ uzavrela Denisa Nincová.

Autor: (ts-Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie BBSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.01.2017
Prešov vstupuje do jubilejného roka, oslávi 770. výročie prvej zmienky
Tisíce Prešovčanov privítali v centre mesta príchod nového roku 2017, v ktorom Prešov oslávi 770. výročie prvej písomnej zmienky. Súčasťou osláv bolo zverejnenie nového loga mesta, ktoré si mohli pozrieť v podobe ohnivej mozaiky.
viac
07.05.2020
Vyrúbanú alej pri ceste do obce má nahradiť nová aj s chodníkom
Niekoľko desaťročí starú topoľovú alej pri ceste vedúcej do obce Čerenčany v okrese Rimavská Sobota, ktorú správca komunikácie pre zlý stav stromov vyrúbal, by mala nahradiť nová aj s chodníkom. Informovala o tom starostka Zuzana Študencová.
viac
25.06.2020
Opustené budovy na Kačici plánuje BBSK zmeniť
Banskobystrický samosprávny kraj včera (24. 6.) poslancom, médiám i verejnosti predstavil svoj zámer nového využitia opusteného areálu a budov bývalého SOU stavebného na Kačici v Banskej Bystrici.
viac
06.10.2020
Žilinská župa sprísňuje opatrenia na ochranu najzraniteľnejších skupín
Žilinský samosprávny kraj sprísňuje opatrenia v zariadeniach sociálnych služieb. Včerajším dňom začal platiť plošný zákaz návštev, zatvárať sa budú aj ambulantné služby.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %