Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
16.06.2021 07:45

Banskobystrická župa našla riešenie na preplnené zariadenia sociálnych služieb


Ilustračná snímka.


Demografickú krízu a nedostatok kapacít v zariadeniach sociálnych služieb bude Banskobystrický samosprávny kraj riešiť inovatívnym spôsobom.


Prostredníctvom iniciatívy Catching-Up Regions (Dobiehajúce regióny) sa mu podarilo získať 1,2 milióna eur na zriadenie Agentúry integrovanej starostlivosti, ktorá bude pôsobiť v 15 obciach Mikroregiónu pri Slanej. V pláne sú aj ďalšie tri podobné centrá.

Dostupnosť sociálnych a zdravotných služieb pre seniorov v obciach zlepší Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) pomocou unikátneho projektu, aký na Slovensku nemá obdobu.

Prostredníctvom siete centier integrovanej starostlivosti prepojí malé obce do funkčných celkov a zabezpečí tak, aby boli tieto služby dostupné priamo tam, kde ich ľudia potrebujú. O seniorov tak bude postarané v ich domácom prostredí bez toho, aby sa museli spoliehať na príbuzných alebo čakať na umiestnenie v zariadení sociálnych služieb.

„V posledných rokoch sa sociálny a zdravotný systém v regiónoch dostáva na hranu. V roku 2030 nám bude v zariadeniach sociálnych služieb chýbať asi 20-tisíc miest. Preto prichádzame s riešením, ktoré nezaťaží už dnes preplnené zariadenia a seniorom naviac umožní zostať doma, v ich prirodzenom prostredí,“ povedal predseda BBSK Ján Lunter.

S pilotným projektom začína banskobystrická župa v rámci iniciatívy Catching-Up Regions a v spolupráci s 15 obcami Mikroregiónu pri Slanej. S pomocou expertov zo Svetovej banky sa jej naň podarilo získať 1,2 milióna eur z európskych zdrojov, ktoré budú použité na vytvorenie Agentúry integrovanej starostlivosti.

„Celé Slovensko zápasí s problémom starnutia populácie a toto je riešenie, ako sa o seniorov postarať aj inak, ako len v zariadeniach, ktoré kapacitne už dnes nepostačujú. Agentúra bude prepájať aj poskytovať sociálne služby pre seniorov z pätnástich obcí. Sedem z nich má menej ako 400 obyvateľov a celkovo seniori tvoria asi 19 percent populácie tohto mikroregiónu,“ doplnil podpredseda BBSK Ondrej Lunter.

Celý systém je podľa jeho slov tiež výrazne lacnejší a tým aj finančne dostupný a udržateľný. „Kým starostlivosť o klientov v pobytovom celoročnom zariadení predstavuje náklad asi 800 eur na klienta mesačne, starostlivosť o seniorov priamo v ich domácom prostredí je rádovo o stovky eur lacnejšia,“ povedal Ondrej Lunter.

Služby na jednom mieste a podpora striebornej ekonomiky

Agentúra integrovanej starostlivosti bude sídliť v Tornali a zamestnávať 13 opatrovateliek, ktoré budú chodiť za seniormi priamo domov. Prácu tu nájde aj ďalšia asi desiatka sociálnych pracovníkov, pracovné miesta rovnako vzniknú v dennom stacionári v obci Kráľ či v Zariadení pre seniorov Štrkovec.

„Rozvoj týchto služieb vytvára pracovné miesta nielen priamo, ale podporuje aj zamestnávateľov, ktorí napríklad budú dodávať potraviny pre zariadenia, zabezpečovať upratovacie služby či služby prania a žehlenia. Tiež podporíme vznik alebo rozvoj exitujúcich poskytovateľov služby monitorovania a signalizácie potreby pomoci, ktorých máme na Slovensku veľmi málo. Ide pritom o veľmi inovatívnu a v západnom svete žiadanú službu, ktorá výrazne predlžuje život seniora v domácom prostredí,“ hovorí Ján Michalský, vedúci oddelenia sociálnych služieb Úradu BBSK.

Agentúra integrovanej starostlivosti bude tiež zabezpečovať služby ako požičovňa zdravotných pomôcok či prepravná služba.

„Jednoducho povedané, na jednom mieste nájde senior a jeho príbuzní všetko, čo by mohli potrebovať a čo im uľahčí starostlivosť a takéhoto seniora – požičajú mu tu napríklad invalidný vozík či iné pomôcky, zariadia, aby ho prepravná služba odviezla k lekárovi, pošlú k nemu opatrovateľku priamo domov, požičajú mu monitorovací SOS náramok a podobne. Základným kameňom budú služby dostupné seniorom priamo u nich doma, bez potreby inštitucionalizovať ich v zariadeniach,“ doplnil Ján Lunter.

Nový projekt vítajú

Starostovia obcí, ktoré sú v Mikroregióne pri Slanej do projektu zapojení, ho veľmi vítajú.

„Sme pilotný projekt a to, ako to nastavíme, bude vzorom aj pre ďalšie obce. Je to zodpovednosť a čaká nás ešte veľa práce, ale urobíme všetko pre to, aby sme sociálne služby zabezpečili čo najlepšie a najdostupnejšie,“ povedal Marián Habovčík, starosta obce Lenka a zároveň predseda Združenia miest a obcí Gemera a Malohontu.

Dôveru nechce sklamať ani starosta obce Kráľ František Béres. „V našej obci sa počíta so vznikom denného stacionára a verím, že sa nám podarí naplniť očakávania,“ povedal.

„Našou snahou je zlepšiť životné podmienky v regióne – spolupráca nemá byť ohraničená okresmi, ale problémy sa majú riešiť komunitne. Patríme medzi najmenej rozvinuté regióny, mladí ľudia odtiaľto odchádzajú za prácou a seniori ostávajú často osamelí. Tento problém zostáva na pleciach samospráv a najmä malé obce nemajú kapacity na to, aby ho riešili. Aj preto sme uvítali spoluprácu s BBSK – chceme, aby sa aj seniorom v našom regióne dostalo pomoci za roky, kedy aktívne pracovali pre spoločnosť,“ povedal predseda Mikrokregiónu pri Slanej a starosta obce Štrkovec Norbert Keszi.

Význam spolupráce vyzdvihla na dnešnom stretnutí s novinármi v obci Kráľ aj primátorka Tornale Anna Szögedi či vyslanec BBSK pre najmenej rozvinuté okresy a krajský poslanec Péter Csúsz.

Projekt rozšíria aj do ďalších okresov

Projekt plánuje Banskobystrický samosprávny kraj rozšíriť aj do ďalších regiónov, na 28. júna je plánovaný podpis memoranda o spolupráci so starostami obcí z mikroregiónov Novohradské podzámčie (okres Lučenec), Južné Sitno a okres Banská Štiavnica a Veľký potok – Ipeľ (okres Veľký Krtíš).

„Dopyt po zdravotných a sociálnych službách je ťažké uspokojiť najmä vo vidieckych odľahlejších častiach regiónu, ktoré najviac trpia vysťahovalectvom. Spravidla sú to zároveň oblasti, v ktorých miestne samosprávy nemajú dostatočné kapacity na zabezpečenie základných zdravotníckych a sociálnych služieb pre obyvateľov. My prichádzame s dostupným modelom, ktorý je navyše multiplikovateľný po celom Slovensku tak, aby sa v každom regióne prispôsobil konkrétnym potrebám obyvateľov,“ uzavrel Ondrej Lunter.

 

Autor: (Lenka ŠTEPÁNEKOVÁ, BBSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.02.2020
S pomocou kraja získali obce na svoje projekty už viac ako milión eur
Od polovice minulého roka ponúka Rozvojová agentúra Banskobystrického samosprávneho kraja službu písania projektov pre malé obce. S jej pomocou sa už samosprávam podarilo získať viac ako milión eur na päť projektov, ďalšie sú v procese schvaľovania.
viac
29.10.2020
Územný spolok SČK spustil Kurz opatrovateľského minima
Poskytnúť zariadeniam pre seniorov, zdravotníckym zariadeniam a zariadeniam sociálnych služieb náhradu v prípade výpadku odborného personálu je cieľom programu Kurz opatrovateľského minima.
viac
30.04.2021
Deinštitucionalizácia sociálnych služieb v BSK sa stáva realitou
Prechod od veľkokapacitných zariadení sociálnych služieb k menším domovom rodinného typu. To je cieľom deinštitucionalizácie sociálnych služieb. Výstavba nových zariadení pod taktovkou Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) je už v plnom prúde.
viac
25.11.2022
Z dotácie 48 000 eur od BBSK skvalitnia sociálne služby pre seniorov
Z dotácie Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) vo výške zhruba 48 000 eur zakúpilo mesto Brezno osobný automobil, altánok aj klimatizáciu do zariadenia pre seniorov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %