Piatok 04.10.2024
Dnes má meniny 
František
°C
03.10.2024 04:05

Radnica odstráni z mesta invazívne javorovce jaseňolisté


Na snímke javorovec jaseňolistý. Snímka: TASR


Dubnická radnica plánuje počas jesene a zimy odstrániť viacero drevín invazívneho javorovca jaseňolistého. Mesto vysadí náhradné dreviny vhodné do mestského prostredia. Informovala o tom vedúca referátu životného prostredia mesta Janka Beniaková.


V minulosti sa podľa nej javorovce jaseňolisté hromadne vysádzali na nových sídliskách, a to najmä pre ich odolnosť v nehostinnom prostredí stavenísk. V súčasnosti sa výrazne rozširujú, vytláčajú pôvodné druhy, a tak výrazne znižujú druhovú skladbu krehkých biotopov. Jedince na sídliskách vykazujú znaky prestarnutia - presychajúce koruny, olamujúce sa haluze či napadnutie hubovými chorobami.         

"Pristupujeme najskôr k odstraňovaniu najhoršie vyzerajúcich jedincov. Na uvoľnených plochách budeme vysádzať nové dreviny s prihliadnutím na zachovanie inžinierskych sietí a ich ochranných pásiem, na ktoré sa v minulosti nebral ohľad. Na plánovaný výrub drevín máme povolenia, na uvoľnených miestach zrealizujeme náhradnú výsadbu," povedala Beniaková.         

Samospráva musela na základe požiadavky farníkov a zdravotného stavu stromov pristúpiť aj k výrubu drevín na Partizánskej ulici v okolí kríža pred obchodným domom. Momentálne sa realizujú v celom meste aj odborné orezy drevín.         

"Veríme, že tieto opatrenia prispejú k skvalitneniu mestského prostredia a pomôžu zachovať prirodzenú druhovú rozmanitosť v našom regióne," uzavrela Beniaková.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.05.2020
Samospráva začína s modernizáciou budovy polikliniky
Jednou z dvoch veľkých investičných akcií spolufinancovaných z eurofondov, ku ktorým mesto Dubnica nad Váhom v roku 2020 pristupuje, je rekonštrukcia polikliniky.
viac
23.06.2020
Na zisťovanie pôvodcov nelegálnych skládok nasadila dubnická polícia fotopasce
Identifikovať pôvodcov nelegálnych skládok v Dubnici nad Váhom majú nové fotopasce. Tamojšia mestská polícia ich začala inštalovať najmä v extraviláne mesta. Informoval o tom náčelník mestskej polície v Dubnici nad Váhom Tibor Rehák.
viac
19.04.2021
Dubnica nad Váhom opraví časť historického kaštieľa i priľahlý svah
Zabezpečiť stabilizáciu krídla historického kaštieľa zo 17. storočia v Dubnici nad Váhom a priľahlého svahu má oprava naplánovaná na tri mesiace. Podľa hovorkyne mesta Veroniky Rezákovej si vyžiada investíciu viac ako 250 000 eur, ktorá je zabezpečená z rezervného fondu mesta.
viac
16.03.2022
Dubnica nad Váhom pokračuje v odstraňovaní nelegálnych bilbordov
Nelegálne reklamné stavby na základe súdneho príkazu odstraňujú technické služby mesta (TSM). Ako informovala hovorkyňa mesta Veronika Valuchová, procesy súvisiace s elimináciou vizuálneho smogu dubnická samospráva rozbehla už v roku 2019.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.33 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.04 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.63 %