Piatok 04.10.2024
Dnes má meniny 
František
°C
02.10.2024 03:10

Dobrovoľní hasiči získajú vybavenie na boj s invazívnym sršňom ázijským


Nebezpečný sršeň ázijský. Snímka zdroj: istock


Dobrovoľní hasiči vo Vrábľoch získajú nové vybavenie na boj so sršňom ázijským a ďalšími invazívnymi druhmi hmyzu. Ako uviedla radnica, mestu sa na tento účel podarilo získať grant z Ekofondu SPP v hodnote 2580 eur.


Vráble sa do programu s názvom Zastavme sršňa ázijského 2024 zapojili s projektom Bojujeme s invazívnymi druhmi. Prostriedky, ktoré získali, sú určené na nákup technického vybavenia určeného na likvidáciu sršňa ázijského. "Výsledkom je, že vybavenosť hasičskej jednotky bude na takej úrovni, že bude schopná efektívne zasiahnuť v prípade výskytu sršňa ázijského v meste Vráble, ale aj v širšom okolí," skonštatoval mestský úrad.         

Dobrovoľní hasiči môžu z grantu nakúpiť napríklad ochranné kombinézy, rukavice a ochranné štíty, teleskopické tyče i vrecia a nádoby na transport hniezd. "Súčasťou projektu bude aj vzdelávanie hasičov o invazívnych druhoch, výcvik, pri ktorom sa naučia ako zasahovať pri odchyte sršňa ázijského a v neposlednom rade publikovanie článkov pre širšiu laickú i odbornú verejnosť," doplnila radnica.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.05.2016
Slávnostne požehnali novú hasičskú zástavu
Významné postavenie dobrovoľného hasičského zboru (DHZ) a jeho dôležitosť pre obec si občania obce Veľké Kostoľany pripomenuli v nedeľu 8. mája 2016 hasičskou slávnosťou žehnania novej hasičskej zástavy a novej hasičskej techniky.
viac
10.05.2018
Prezident SR Andrej Kiska prijal dobrovoľných hasičov
Dňa 9. mája 2018 prezident SR Andrej Kiska prijal v Prezidentskom paláci delegáciu dobrovoľných hasičov vedenú prezidentom DPO SR Pavlom Ceľuchom a generálnym sekretárom DPO SR Vendelínom Horváthom.
viac
20.11.2019
Dobrovoľní hasiči z Nitrianskeho a Trenčianskeho kraja majú nové vozidlá
Dobrovoľní hasiči z obcí v Trenčianskom a Nitrianskom kraji môžu pri svojich zásahoch využívať nové vozidlá Iveco Daily. Do užívania im ich odovzdalo Ministerstvo vnútra SR v utorok.
viac
24.10.2020
Staromestskí dobrovoľní hasiči majú konečne funkčné garáže
Staromestskí dobrovoľní hasiči budú môcť zasahovať počas celého roka. Mestská časť upravila garáže Dobrovoľného hasičského zboru obce Bratislava-Staré Mesto (DHZO) tak, aby ich hasiči mohli využívať aj v zimných mesiacoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.33 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.04 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.63 %