Pondelok 16.09.2024
Dnes má meniny 
Ľudmila
°C
04.09.2024 12:19

Dobrovoľní hasiči môžu získať za svoju prácu ocenenie


Snímka zdroj: Obec Hviezdoslavov


Dobrovoľní hasiči môžu získať ocenenie za svoje nasadenie v prospech verejnosti. Odborná porota i laická verejnosť rozhodne o víťazoch prvého ročníka Ankety dobrovoľní hasiči Slovenska 2024. Celonárodnú anketu spustili v utorok.


„Anketa bude prebiehať v rámci určitých kôl. V prvom kole pôjde o to, že v rámci regionálneho rozmiestnenia po Slovensku na západ, stred a východ bude porota, ktorá bude z jednotlivých krajov vyberať tých ľudí, ktorí by mali postúpiť v rámci dobrovoľných hasičov do ďalšieho kola. Následne bude prebiehať celoslovenské hlasovanie o tom, ktorý z týchto dobrovoľných hasičov by mal získať ocenenie dobrovoľného hasiča roka," uviedol  minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

Ako priblížil prezident Dobrovoľnej požiarnej ochrany SR Jozef Smolinský, hlavným kritériom je profesionalita vykonaného zásahu. „Ide o to, ktorá zásahová jednotka, či to bude dobrovoľný hasičský zbor mesta alebo obce, vykoná zásah na veľmi kvalitnej úrovni. Dá sa povedať, že sa priblíži možno až profesionálnemu zásahu našich kolegov profesionálnych hasičov," vysvetlil. Ďalším kritériom je podľa neho preventívna činnosť.

Ministerka hospodárstva SR Denisa Saková podotkla, že na Slovensku je v tomto roku približne 80 000 dobrovoľných hasičov, z toho 20 000 je pripravených na okamžitý zásah. Záštitu nad anketou podľa Smolinského prebrali Ministerstvo vnútra SR, Ministerstvo financií SR, Ministerstvo hospodárstva SR aj veľvyslanec Českej republiky na Slovensku Rudolf Jindrák.

Prečítajte si podrobnejšie informácie o ankete Dobrovoľní hasiči roka.

Autor: (Zdroj: TASR, ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.12.2016
M. Hurbanisová: Dobrovoľný hasič je synonymom pomoci blížnemu
Na decembrovej konferencii o dobrovoľníctve, ktorú tradične pripravuje Trnavský samosprávny kraj (TTSK) a Trnavská arcidiecéza ako poctu dobrovoľným pracovníkom vo všetkých oblastiach života, ocenili sedem osobností.
viac
03.07.2017
Dobrovoľní hasiči už majú možnosť čerpať dotácie z rezortu vnútra
Dobrovoľné hasičské zbory už majú možnosť uchádzať sa o dotácie od Ministerstva vnútra (MV) SR. Tú im dáva novela zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti tohto rezortu, ktorá je účinná od soboty 1. júla 2017.
viac
26.09.2019
Šurianskym dobrovoľným hasičom odovzdali vynovené priestory
Vďaka úspešnému projektu v rámci výzvy Ministerstva vnútra SR na rekonštrukciu hasičských staníc sa v Šuranoch môžu tešiť modernej hasičskej zbrojnici.
viac
18.12.2019
D. Saková ocenila dobrovoľných hasičov, ktorí pomáhali pri kalamite na Orave
Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) v utorok ocenila viac ako 50 dobrovoľných hasičských zborov, ktoré pomáhali začiatkom roka pri kalamite na Orave.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %