Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
28.06.2021 10:15

Liptovskomikulášania vlani zhodnotili 53 percent odpadov


Ilustračná snímka.


Obyvatelia Liptovského Mikuláša v roku 2020 zhodnotili 53 percent odpadov. Samospráva sa tým zaradila medzi najlepšie mestá na Slovensku v separácii. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.


Podľa hovorkyne tiež kleslo množstvo odpadu, ktorý odviezli na skládku. „Pozitívom bolo aj zvýšenie množstva vyzbieraného biologicky rozložiteľného odpadu, ktorý kompostujeme,” uviedla Čapčíková.

Množstvom triedeného zberu komunálneho odpadu v objeme 3,3 tony prispelo mesto k celkovej úspore 70 ton emisií skleníkových plynov oxidu uhličitého. Certifikátom za rok 2020 to mestu potvrdila organizácia zodpovednosti výrobcov Envi-Pak.

Ako zdôraznila hovorkyňa, mesto v minulom roku vytváralo kvalitné podmienky na zvyšovanie množstva zhodnocovaného odpadu vďaka propagačným a vzdelávacím aktivitám. „V oblasti odpadového hospodárstva je do budúcna potrebné venovať pozornosť možnostiam výstavby polopodzemných kontajnerov. V prvej etape by šlo o ulice na Podbrezinách, ktoré sa nachádzajú pod Hájom a zberné nádoby často navštevujú rôzne zvieratá. Aj naďalej budeme pokračovať v informačnej kampani v mesačníku, v televízii a na sociálnych sieťach mesta,” dodala.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.10.2017
Školské nádoby na triedený zber si žiaci môžu zhotoviť aj sami
„Ak si deti vlastnými rukami vyrobia a pomaľujú nádoby na triedený zber, obyčajne k nim majú lepší vzťah ako k štandardným plastovým košom,“ hovorí o svojich skúsenostiach so školákmi známy environmentalista Ing. Miloš Veverka. „Okrem iného ich napríklad nepoškodzujú.“
viac
01.08.2020
Mesto zavádza pilotný projekt zberu triedeného kuchynského bioodpadu
Mesto Nové Zámky zavádza od začiatku augusta pilotný projekt zberu triedeného kuchynského bioodpadu. Do konca septembra budú obyvatelia 23 panelákových vchodov a rodinných domov z jednej ulice kuchynský odpad triediť a osobitne odovzdávať.
viac
24.05.2021
Prvé týždne skúšobného zberu kuchynského odpadu odhalili nedostatky
Prvé týždne skúšobného zberu kuchynského bioodpadu na vybraných uliciach najväčšieho liptovskomikulášskeho sídliska Podbreziny odhalili nedostatky v čistote triedenia. Obyvatelia do nádob vhadzujú kuchynský odpad aj s obalovými materiálmi.
viac
13.04.2022
Množstvo vyzbieraného zeleného odpadu sa za päť rokov zdvojnásobilo
V Liptovskom Mikuláši spustili zber biologicky rozložiteľného odpadu zo záhrad. V týždňových intervaloch ho budú vyvážať do 18. novembra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %