Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
13.04.2022 10:35

Množstvo vyzbieraného zeleného odpadu sa za päť rokov zdvojnásobilo


Ilustračná snímka.


V Liptovskom Mikuláši spustili zber biologicky rozložiteľného odpadu zo záhrad. V týždňových intervaloch ho budú vyvážať do 18. novembra.


Množstvo vyzbieraného zeleného odpadu v Liptovskom Mikuláši každoročne narastá, za posledných päť rokov približne dvojnásobne. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.

Kým v roku 2017 Liptovskomikulášania vyzbierali 1500 ton tohto odpadu, vlani to bolo takmer 3000 ton. "Postupný nárast radnica zaznamenala po tom, čo domácnostiam žijúcim v rodinných domoch bezplatne rozdala špeciálne nádoby na biologicky rozložiteľný odpad. Na zber zeleného odpadu mesto vlani vynaložilo takmer 106 000 eur," vyčíslila hovorkyňa.

V pondelok sa zelený odpad vyváža z Liptovskej Ondrašovej, v utorok z Demänovej, Bodíc a Okoličného. V stredy v Palúdzke, vo štvrtok sa bude vyvážať z Iľanova, Ploštína, Vitálišoviec, Stošíc a Jahodovej ulice na Podbrezinách. V piatok zo Starého mesta, Nábrežia, Andíc a Beníc. "Pokiaľ obyvatelia v jednom týždni vyzbierajú viac zeleného odpadu ako sa vojde do zbernej nádoby, nemali by ho ukladať vedľa. Pracovníci verejnoprospešných služieb odpad umiestnený mimo neodvážajú," priblížila Čapčíková.

Odpad môžu obyvatelia mesta uložiť do hnedých zberných nádob, ktoré sa nachádzajú pri rodinných domoch a bytovkách. Ďalšou možnosťou je jeho odovzdanie na zberných dvoroch na Podtatranského a Okoličianskej ulici, prípadne ho môžu kompostovať vo svojej záhrade. Vyzbieraný zelený odpad zhodnocuje radnica kompostovaním.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.07.2016
Zberné dni v Kauflande
Od piatka 15. do pondelka 18. júla 2016 je možné priniesť odpad pred obchodné domy Kaufland v Bardejove, Bratislave - Patrónke, Košiciach – Nad jazerom, Novom Meste nad Váhom, Sabinove, Šamoríne a v Zlatých Moravciach a odovzdať ho do špeciálnych zberných nádob.
viac
10.11.2016
Proti čiernym skládkam pomôžu nové fotopasce
Do boja proti čiernym skládkam nasadí liptovskomikulášska a žilinská samospráva fotopasce.
viac
24.05.2021
Prvé týždne skúšobného zberu kuchynského odpadu odhalili nedostatky
Prvé týždne skúšobného zberu kuchynského bioodpadu na vybraných uliciach najväčšieho liptovskomikulášskeho sídliska Podbreziny odhalili nedostatky v čistote triedenia. Obyvatelia do nádob vhadzujú kuchynský odpad aj s obalovými materiálmi.
viac
28.06.2021
Liptovskomikulášania vlani zhodnotili 53 percent odpadov
Obyvatelia Liptovského Mikuláša v roku 2020 zhodnotili 53 percent odpadov. Samospráva sa tým zaradila medzi najlepšie mestá na Slovensku v separácii. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %