Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
12.05.2016 10:22

LED osvetlenie Prešova je víťazom


Ilustračná snímka: (msú)


Rekonštrukcia verejného osvetlenia v meste Prešov zvíťazila v súťaži projektov v oblasti zeleného verejného obstarávania - GPP Award 2016.


Prešovský projekt získal ocenenie odborníkov pred mestom Šaľa, kde pre mestskú políciu nakupovali elektromobily a pred Trnavou, kde realizovali výmenu okien na špeciálnom pavilóne ZŠ Gorkého.

„Toto víťazstvo vnímam ako pozitívnu odozvu na to, že podpora takzvaných zelených projektov je dlhodobým zámerom mesta Prešov. Zachovanie ekologickej rovnováhy je totiž základom trvalo udržateľného rozvoja,“ skonštatovala primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

V rámci projektu "Modernizácia verejného osvetlenia v meste Prešov LED technológiou" bolo vymenených celkovo 1 170 ks svietidiel za LED svietidlá s dlhou dobou životnosti. Energetická náročnosť svietidiel a svetelných zdrojov tak bola znížená z 83W na 27W, čo predstavuje úsporu 67% energie oproti pôvodným. Projekt v sebe zahŕňal aj výmenu štyroch rozvádzačov verejného osvetlenia za diaľkovo riadené a úpravy nastavení softvéru v devätnástich rozvádzačoch.

Celkové výdavky projektu predstavovali sumu 789 384,25 eur. „Mesto na tento projekt získalo nenávratný finančný príspevok vo výške 730 707 eur,“ pripomenula primátorka Andrea Turčanová a dodala, že podiel mesta na projekte bol v objeme piatich percent celkovej investície.

Slávnostné odovzdávanie cien sa uskutoční v Bratislave, na Ministerstve životného prostredia, v druhej polovici mája. Víťaz národného kola súťaže postupuje do európskeho kola súťaže - European GPP Award 2016 .

Zelené verejné obstarávanie je proces, pomocou ktorého obstarávatelia nakupujú tovary, služby a práce tak, aby mali tieto počas celej doby svojej životnosti čo najmenší dopad na životné prostredie v porovnaní s inak obstaranými tovarmi, službami a prácami rovnakej funkcie. Výber ponúk v zelenom verejnom obstarávaní je založený na vyhodnotení nákladov na celý životný cyklus (obstarávanie, prevádzka a náklady na likvidáciu), nielen na posúdení najnižšej nákupnej ceny. Hoci je takýto postup vo fáze nákupu drahší, z dlhodobého hľadiska sú produkty a služby zohľadňujúce aspekt životného prostredia lacnejšie.

 

Autor: (msú)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.07.2016
Malacky budú pokračovať v modernizácii verejného osvetlenia
Druhá etapa modernizácie verejného osvetlenia v Malackách by mala mesto podľa odhadov stáť približne 1 300 000 eur.
viac
05.10.2020
Mesto po rokoch obnovilo verejné osvetlenie v časti Prístav
Mesto Trstená obnovilo verejné osvetlenie popri štátnej ceste druhej triedy v mestskej časti Prístav.
viac
02.08.2021
Hurbanovo ukončilo rekonštrukciu verejného osvetlenia
Mesto Hurbanovo ukončilo rekonštrukciu verejného osvetlenia v časti štátnej cesty 1/64. Projekt bol financovaný z prostriedkov spoločnosti Vodárne a kanalizácie mesta Hurbanovo, informovala radnica.
viac
08.02.2022
Lučenec chce rekonštruovať verejné osvetlenie za vyše šesť miliónov eur
Samospráva Lučenca plánuje komplexnú rekonštrukciu verejného osvetlenia, ktoré by chcela obohatiť i o moderné smart prvky. V rámci projektu už mesto vyhlásilo verejné obstarávanie na zhotoviteľa, predpokladaná hodnota zákazky prevyšuje sumu šesť miliónov eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %