Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
08.02.2022 04:15

Lučenec chce rekonštruovať verejné osvetlenie za vyše šesť miliónov eur


Ilustračná snímka: (tasr).


Samospráva Lučenca plánuje komplexnú rekonštrukciu verejného osvetlenia, ktoré by chcela obohatiť i o moderné smart prvky. V rámci projektu už mesto vyhlásilo verejné obstarávanie na zhotoviteľa, predpokladaná hodnota zákazky prevyšuje sumu šesť miliónov eur.


"Predmetom zákazky je zabezpečenie rekonštrukcie verejného osvetlenia v rozsahu výmeny svietidiel z existujúcich na LED svietidlá, rekonštrukcie rozvodných skríň, čiastočnej výmeny káblových vedení a stožiarov," priblížil hovorca mesta Andrej Barančok. Ako dodal, predmetom zákazky je tiež zabezpečenie prevádzky a údržby verejného osvetlenia a použitie smart prvkov kontroly a monitorovania osvetlenia.

Ako vyplýva z materiálov priložených k oznámeniu o vyhlásení verejného obstarávania, osvetlenie verejných priestranstiev v Lučenci v súčasnosti zabezpečuje vyše 3300 svetelných zdrojov, ktoré sú inštalované na viac ako 2600 stĺpoch. Osvetľovaciu sústavu čiastočne rekonštruovali v rokoch 2002 a 2003.

Zámerom samosprávy je okrem modernizácie technickej infraštruktúry verejného osvetlenia dosiahnuť i úsporu energií a financií. Podľa Správy zhodnotenia investičného zámeru, ktorú si k projektu nechalo mesto vypracovať, môže rekonštrukcia verejného osvetlenia priniesť ročnú úsporu nákladov vo výške viac ako 230 000 eur. Návratnosť investície analýza odhaduje na obdobie takmer 15 rokov.

Predpokladaná hodnota zákazky rekonštrukcie a prevádzky verejného osvetlenia v Lučenci prevyšuje sumu šesť miliónov eur. Ako priblížil hovorca mesta, samospráva projekt plánuje financovať z vlastného rozpočtu. V prípade zverejnenia vhodnej výzvy na čerpanie externých zdrojov sa však chce uchádzať i o nenávratný finančný príspevok.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.05.2016
LED osvetlenie Prešova je víťazom
Rekonštrukcia verejného osvetlenia v meste Prešov zvíťazila v súťaži projektov v oblasti zeleného verejného obstarávania - GPP Award 2016.
viac
15.02.2020
Lučenec plánuje rozširovať smart prvky v doprave a ďalších oblastiach
Rozširovanie takzvaných smart prvkov je jedným z aktuálnych zámerov samosprávy Lučenca pre najbližšie obdobie. Podľa slov primátorky Alexandry Pivkovej sa mienia zamerať napríklad na oblasť dopravy či služieb obyvateľom.
viac
02.08.2021
Hurbanovo ukončilo rekonštrukciu verejného osvetlenia
Mesto Hurbanovo ukončilo rekonštrukciu verejného osvetlenia v časti štátnej cesty 1/64. Projekt bol financovaný z prostriedkov spoločnosti Vodárne a kanalizácie mesta Hurbanovo, informovala radnica.
viac
30.12.2022
Rekonštrukciu verejného osvetlenia chce mesto financovať z úveru
Mesto Lučenec plánuje komplexnú rekonštrukciu verejného osvetlenia, projekt chce financovať z úveru od Environmentálneho fondu vo výške viac ako 4,1 milióna eur. Zámer na decembrovom zasadnutí odobrilo mestské zastupiteľstvo. Uviedol to hovorca mesta Andrej Barančok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %