Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
15.02.2020 07:30

Lučenec plánuje rozširovať smart prvky v doprave a ďalších oblastiach


Ilustračná snímka: (tasr).


Rozširovanie takzvaných smart prvkov je jedným z aktuálnych zámerov samosprávy Lučenca pre najbližšie obdobie. Podľa slov primátorky Alexandry Pivkovej sa mienia zamerať napríklad na oblasť dopravy či služieb obyvateľom.


„V dohľadnej dobe nás čaká spustenie projektu bikesharing, teda zdieľanie bicyklov. Pracujeme na rozšírení wi-fi na Námestí republiky, Kubínyiho námestí a na sídlisku Rúbanisko II. Myslíme aj na ťažko zdravotne postihnuté osoby a práve tu rozbiehame projekt Deafcom a Transkript, zameraný na služby zabezpečujúce online prepis a tlmočenie pre osoby so sluchovým postihnutím,“ konkretizovala Pivková.      

Jednou z najväčších úloh v oblasti smart riešení v nasledujúcom období bude podľa nej rekonštrukcia verejného osvetlenia, ktoré má byť základnou infraštruktúrou pre rozvoj smart city. Ako primátorka povedala na jednom z posledných zasadnutí mestského zastupiteľstva, chceli by v ňom aj smart prvky.      

„Riešili by nielen úsporné svietenie, ale vedeli by sme regulovať dopravu, zisťovať kvalitu ovzdušia a iné parametre či cez mobilnú sieť upozorňovať na zaujímavosti a kultúrne podujatia v meste,“ načrtla Pivková.      

V súčasnosti využíva Lučenec smart riešenia napríklad v materských a základných školách, ale aj vo svojej synagóge, kde je návštevníkom k dispozícii interaktívna informačná tabuľa s možnosťou 3D prehliadky a postupným sprístupňovaním rôznych jazykových mutácií lektorského výkladu.      

Ďalšie smart prvky mesto implementovalo v oblasti dopravy a hromadnej prepravy osôb či v odpadovom hospodárstve vo forme senzorov, ktoré signalizujú mieru naplnenia polopodzemných kontajnerov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.10.2017
Projekt Smart City už prináša v Nitre výsledky
Nitra chce v projekte Smart City patriť k lídrom na Slovensku. Ako moderné mesto chce šetriť zdroje, produkovať minimum emisií, investovať do ľudských zdrojov a doplnení siete infraštruktúry s tým, že bude ešte viac využívať moderné technológie a riešenia.
viac
05.10.2020
Mesto po rokoch obnovilo verejné osvetlenie v časti Prístav
Mesto Trstená obnovilo verejné osvetlenie popri štátnej ceste druhej triedy v mestskej časti Prístav.
viac
08.02.2022
Lučenec chce rekonštruovať verejné osvetlenie za vyše šesť miliónov eur
Samospráva Lučenca plánuje komplexnú rekonštrukciu verejného osvetlenia, ktoré by chcela obohatiť i o moderné smart prvky. V rámci projektu už mesto vyhlásilo verejné obstarávanie na zhotoviteľa, predpokladaná hodnota zákazky prevyšuje sumu šesť miliónov eur.
viac
30.12.2022
Rekonštrukciu verejného osvetlenia chce mesto financovať z úveru
Mesto Lučenec plánuje komplexnú rekonštrukciu verejného osvetlenia, projekt chce financovať z úveru od Environmentálneho fondu vo výške viac ako 4,1 milióna eur. Zámer na decembrovom zasadnutí odobrilo mestské zastupiteľstvo. Uviedol to hovorca mesta Andrej Barančok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %