Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
23.12.2020 10:45

Kraj podpísal s MK zmluvu na 7,7 milióna eur na kreatívne centrum


Ilustračná snímka: (tasr).


V Trnave vznikne nové Kreatívne centrum, na ktorého vybudovanie podpísal Trnavský samosprávny kraj (TTSK) s Ministerstvom kultúry (MK) SR zmluvu. Informoval o tom predseda TTSK Jozef Viskupič.


Projekt bude realizovaný na území Trnavy. „Investícia má v sebe tri základné benefity. Má sa zrekonštruovať objekt, kde centrum vznikne. Zároveň budú zdroje investované aj do výstavby ateliérov, dielní a priestorovo pre kultúru a kreatívu. Tretím benefitom je zabezpečenie dlhodobého rozmeru projektu, ktorý by mal fungovať minimálne desať rokov od dokončenia. Rozprávame sa teda o projekte s časovým rozsahom 13 až 15 rokov,” uviedol predseda TTSK.

„Vybudovanie kreatívneho centra je príležitosťou pre celý región. Sme radi, že sme na tento účel mohli poskytnúť budovu mesta. Samosprávnemu kraju ju do roku 2034 mesto Trnava prenajíma za symbolické euro. Investíciou mesta bola aj projektová dokumentácia a mesto zabezpečilo aj architektonický a historický výskum v objekte na Hlavnej 17,” doplnila hovorkyňa mesta Trnava Veronika Majtánová.

Podľa zmluvy získa kraj na centrum nenávratný finančný príspevok vo výške 7,7 milióna eur. „Náklady budú dofinancované z krajského rozpočtu. V spolupráci s mestom sme vyberali z niekoľkých budov. Rekonštrukcia môže trvať maximálne 30 mesiacov, my sa túto dobu budeme snažiť skrátiť,” informoval Viskupič.

Ako uviedol, dielne budú vybavené aj zariadením pre spracovanie dreva, skla či kameňa. „Súčasťou centra budú prednáškové sály či galerijné priestory. Ale ide aj o priestor pre hudobný a audiovizuálny priestor. Budova potrebuje veľké investície do rekonštrukcie, keďže do nej nebolo dlhé roky investované,” informoval predseda TTSK.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.01.2018
Na obnovu stredovekých hradieb na Hlbokej získalo mesto dotáciu
Mesto Trnava dostane od Ministerstva kultúry SR v rámci dotácií z programu Obnovme si svoj dom 163 245 eur na opravu posledného celistvého úseku stredovekých hradieb na Hlbokej ulici. S prácami začne už v najbližšom období, trvať by mali do roku 2019.
viac
09.11.2020
Na vybudovanie kreatívneho centra získal KSK takmer 18 miliónov eur
Takmer 18 miliónov eur získal Košický samosprávny kraj (KSK) na vybudovanie kreatívneho centra.
viac
28.12.2020
Chátrajúci kaštieľ vo Vysočanoch sa dočkal obnovy
Chátrajúci kaštieľ pravdepodobne z druhej polovice 16. storočia vo Vysočanoch (okres Bánovce nad Bebravou) sa dočkal obnovy. Pamiatku sa podujal zachrániť súkromný vlastník i s pomocou Ministerstva kultúry SR.
viac
02.01.2021
KSK uzavrel zmluvu na čerpanie peňazí na vybudovanie kreatívneho centra
Košický samosprávny kraj (KSK) uzavrel zmluvu s Ministerstvom kultúry SR na čerpanie takmer 18 miliónov eur na vybudovanie Kreatívneho centra Košického kraja. Informovala o tom hovorkyňa KSK Anna Terezková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %