Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
02.01.2021 10:30

KSK uzavrel zmluvu na čerpanie peňazí na vybudovanie kreatívneho centra


Vizualizácia projektu.


Košický samosprávny kraj (KSK) uzavrel zmluvu s Ministerstvom kultúry SR na čerpanie takmer 18 miliónov eur na vybudovanie Kreatívneho centra Košického kraja. Informovala o tom hovorkyňa KSK Anna Terezková.


Prostredníctvom peňazí z Integrovaného regionálneho operačného programu by sa mal na kreatívne centrum premeniť areál bývalej tabakovej továrne na Strojárenskej ulici v Košiciach. V súčasnosti v ňom sídli aj najväčšie nezávislé kultúrne centrum na Slovensku Tabačka Kulturfabrik.

Pripravovaný projekt zahŕňa investície do už existujúcich budov, inovatívnych technológií a tiež ráta s výdavkami napríklad na školenia a individuálne poradenstvo. Rozvíjať majú tvorivý potenciál študentov a absolventov umeleckých a kreatívnych odvetví, kreatívnych pracovníkov, umelcov, osôb v slobodnom povolaní, ako aj podnikateľov a ostatných subjektov v kultúrnom a kreatívnom priemysle.

V kreatívnom centre majú vzniknúť otvorené pracovné dielne a inovačné ateliéry s prioritným zameraním na media art a dizajn, ale aj scénické či vizuálne umenie, remeslá a kultúrne dedičstvo. Súčasťou budú aj programy na podporu podnikania, spolupráce a sieťovania.

Financie bude možné čerpať od budúceho roka do roku 2023. Na Slovensku by mala vzniknúť sieť kreatívnych centier v Banskej Bystrici, Bratislave, Košiciach, Nitre, Trenčíne a Trnave. Vytvoriť majú priestor na rozvoj kultúrneho a kreatívneho priemyslu, poskytnúť možnosti pre začínajúce podnikateľské subjekty, štart absolventov a rozvoj talentov. Zároveň prepoja vysoké školstvo a neziskové organizácie.

„Zo všetkých šiestich podporených projektov poputuje do nášho kraja najvyššia suma, takmer 18 miliónov eur. Projekt kreatívneho centra je šancou pre východniarov a pre kreatívny priemysel, ktorý má v našom kraji silné korene. Obzvlášť v čase pandémie, ktorá umenie a kultúru hlboko zasiahla,“ povedal predseda KSK Rastislav Trnka. Podľa Terezkovej na šesť kreatívnych centier pôjde z eurofondov dokopy 74,3 milióna eur. Rezort zatiaľ podpísal zmluvy na vybudovanie štyroch.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.10.2017
Regionálna samospráva pripravuje unikátne Kreatívne centrum
Košický samosprávny kraj intenzívne pripravuje vybudovanie Kreatívneho centra v centre Košíc, v areáli bývalej tabakovej továrne na Strojárenskej ulici č. 3, ktorý je v jeho vlastníctve.
viac
09.11.2020
Na vybudovanie kreatívneho centra získal KSK takmer 18 miliónov eur
Takmer 18 miliónov eur získal Košický samosprávny kraj (KSK) na vybudovanie kreatívneho centra.
viac
14.12.2020
Na Slovensku vznikne sieť kreatívnych centier
Na Slovensku vznikne sieť centier, ktoré budú rozvíjať podmienky na rozvoj kultúrneho a kreatívneho priemyslu.
viac
23.12.2020
Kraj podpísal s MK zmluvu na 7,7 milióna eur na kreatívne centrum
V Trnave vznikne nové Kreatívne centrum, na ktorého vybudovanie podpísal Trnavský samosprávny kraj (TTSK) s Ministerstvom kultúry (MK) SR zmluvu. Informoval o tom predseda TTSK Jozef Viskupič.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %