Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
09.11.2020 10:55

Na vybudovanie kreatívneho centra získal KSK takmer 18 miliónov eur


Vizualizácia projektu. Snímka zdroj: (web.vucke.sk).


Takmer 18 miliónov eur získal Košický samosprávny kraj (KSK) na vybudovanie kreatívneho centra.


Ako informovala hovorkyňa kraja Anna Terezková, zmluvu s Ministerstvom kultúry SR na čerpanie financií z Integrovaného operačného programu (IROP) uzavrú v novembri a centrum by malo byť hotové do roku 2023.    

„Ministerstvo kultúry SR pripravovalo výzvu na kreatívne centrá už od roku 2017, ale vyhlásiť sa ju podarilo až v decembri 2019. Žiadateľom tento proces výrazne skrátil lehotu na realizáciu kreatívnych centier. Hoci hrá čas proti nám, KSK vstupuje do projektu ambiciózne. Pracovali sme na ňom viac ako štyri roky a ako vidíme, potrebné je obzvlášť v čase pandémie, ktorej dôsledky výrazne zasiahli oblasť umenia a kultúry,” povedal predseda KSK Rastislav Trnka.      

Na Kreatívne centrum Košického kraja by sa mal premeniť areál bývalej tabakovej továrne na Strojárenskej ulici v Košiciach. V súčasnosti tam sídli nezávislé kultúrne centrum Tabačka Kulturfabrik.      

Pripravovaný projekt zahŕňa podľa Terezkovej investície do už existujúcich budov, inovatívnych technológií a tiež ráta s výdavkami napríklad na školenia a individuálne poradenstvo. Rozvíjať budú tvorivý potenciál študentov a absolventov umeleckých a kreatívnych odvetví, kreatívnych pracovníkov, umelcov, osôb v slobodnom povolaní, ako aj podnikateľov a ostatných subjektov v kultúrnom a kreatívnom priemysle.      

V kreatívnom centre vzniknú otvorené pracovné dielne a otvorené inovačné ateliéry s prioritným zameraním na media art a dizajn, ale aj scénické či vizuálne umenie, remeslá a kultúrne dedičstvo. Súčasťou budú aj programy na podporu podnikania a rovnako aj aktivity na zvýšenie dopytu po kreatívnej tvorbe.     

„Prepojením rôznych skupín odborníkov môžu vzniknúť nové podnikateľské nápady, ale aj vylepšenia, nové produkty a služby aj pre verejný sektor a obyvateľov Košického kraja,” dodal Trnka.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.10.2017
Regionálna samospráva pripravuje unikátne Kreatívne centrum
Košický samosprávny kraj intenzívne pripravuje vybudovanie Kreatívneho centra v centre Košíc, v areáli bývalej tabakovej továrne na Strojárenskej ulici č. 3, ktorý je v jeho vlastníctve.
viac
14.12.2020
Na Slovensku vznikne sieť kreatívnych centier
Na Slovensku vznikne sieť centier, ktoré budú rozvíjať podmienky na rozvoj kultúrneho a kreatívneho priemyslu.
viac
23.12.2020
Kraj podpísal s MK zmluvu na 7,7 milióna eur na kreatívne centrum
V Trnave vznikne nové Kreatívne centrum, na ktorého vybudovanie podpísal Trnavský samosprávny kraj (TTSK) s Ministerstvom kultúry (MK) SR zmluvu. Informoval o tom predseda TTSK Jozef Viskupič.
viac
02.01.2021
KSK uzavrel zmluvu na čerpanie peňazí na vybudovanie kreatívneho centra
Košický samosprávny kraj (KSK) uzavrel zmluvu s Ministerstvom kultúry SR na čerpanie takmer 18 miliónov eur na vybudovanie Kreatívneho centra Košického kraja. Informovala o tom hovorkyňa KSK Anna Terezková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %