Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
14.12.2020 03:40

Na Slovensku vznikne sieť kreatívnych centier


Na archívnej snímke ministerka kultúry SR Natália Milanová. Snímka zdroj: (tasr).


Na Slovensku vznikne sieť centier, ktoré budú rozvíjať podmienky na rozvoj kultúrneho a kreatívneho priemyslu.


V Banskej Bystrici, Bratislave, Košiciach, Nitre, Trenčíne a Trnave poskytnú tieto priestory možnosti pre začínajúce podnikateľské subjekty, štart absolventov a rozvoj talentov, zároveň prepoja vysoké školstvo a neziskové organizácie.

„Zelená vybudovaniu siedmich kreatívnych centier v hodnote 74,3 milióna eur je dobrou správou pre kultúrny a kreatívny priemysel v regiónoch,” uviedla ministerka kultúry Natália Milanová po podpísaní zmlúv.      

Milióny na budovanie kreatívnych centier získajú mestá Nitra a Trenčín, Trnavský a Košický samosprávny kraj, tiež Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, ako aj RTVS v Bratislave a Banskej Bystrici. Prostriedky budú môcť čerpať zo zdrojov Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP), prioritnej osi 3 Mobilizácia kreatívneho potenciálu v regiónoch, ktorá je v gescii Ministerstva kultúry (MK) SR.

Spoločným cieľom plánovaných kreatívnych centier je zvýšenie zamestnanosti v kultúrnom a kreatívnom priemysle. Vzniknú po rekonštrukcii a modernizácii v už existujúcich budovách. Projekty začnú čerpať prostriedky na budúci rok. Ide o komplexné projekty, ktoré kombinujú investície, ako sú stavby a inovatívne technológie, s takzvanými mäkkými výdavkami, napríklad na školenia a individuálne poradenstvo. Zrealizované musia byť do konca roku 2023.

Prvotný koncept výzvy na centralizovanú podporu sa na MK začal tvoriť ešte v roku 2017. Na jar 2018 ho riadiaci orgán pre IROP a Centrálny koordinačný orgán posúdil ako nevyhovujúci. Následne sa uskutočnila séria rokovaní so zástupcami vyšších územných celkov (VÚC) a krajských miest o efektívnom nastavení výzvy a plánovaný termín vyhlásenia výzvy sa posunul až na začiatok júla 2019. Projekty bolo možné predkladať do decembra 2019. V rámci výzvy bolo predložených celkovo 15 žiadostí.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.11.2020
Kultúrno-kreatívne centrá dostávajú zelenú
Ministerka kultúry SR Natália Milanová podpísala prvé rozhodnutia o schválení projektov na budovanie kreatívnych centier. Na prvé štyri projekty predložené v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) sa rozdelí nenávratný finančný príspevok 43,5 milióna eur.
viac
09.11.2020
Na vybudovanie kreatívneho centra získal KSK takmer 18 miliónov eur
Takmer 18 miliónov eur získal Košický samosprávny kraj (KSK) na vybudovanie kreatívneho centra.
viac
02.01.2021
KSK uzavrel zmluvu na čerpanie peňazí na vybudovanie kreatívneho centra
Košický samosprávny kraj (KSK) uzavrel zmluvu s Ministerstvom kultúry SR na čerpanie takmer 18 miliónov eur na vybudovanie Kreatívneho centra Košického kraja. Informovala o tom hovorkyňa KSK Anna Terezková.
viac
03.03.2021
Ministerstvo kultúry spustilo PomahameKulture.sk
Ministerstvo kultúry SR spustilo finančnú pomoc pre neziskové organizácie v kultúrno-kreatívnom priemysle.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %