Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
07.06.2021 07:45

Hlohovec postúpil do finále výzvy Mesto kultúry 2022


Snímka zdroj: (hlohovec.sk).


Mesto Hlohovec uspelo v prípravnej fáze vo výzve Mesto kultúry 2022. Hodnotiaca komisia spomedzi ôsmich slovenských miest posunula ďalej tri do finále. Informovalo o tom mesto na webe.


Spolu s Hlohovcom boli úspešné mestá Banská Bystrica a Revúca a okrem postupu získali aj sumu 10 000 eur od Fondu na podporu umenia na ďalšie rozpracovanie finálneho projektu s názvom Terra Ludus/Krajina hry.      

Hoci mesto Hlohovec nepostúpilo medzi finálových kandidátov v súťaži o titul Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2026, rozhodlo sa využiť naakumulovanú energiu, motiváciu, časť projektových zámerov a postaviť na týchto základoch národný projekt vyhlásený Fondom na podporu umenia – Mesto kultúry, ktorý by mohlo, v prípade úspechu vo finále, realizovať už budúci rok.

„Všetko to, čo sme pri príprave kandidatúry na EHMK 2026 získali a čo sme sa naučili, sme zúročili a žiadna práca ani čas venovaný EHMK nevyšli nazmar,” uviedla riaditeľka Mestského kultúrneho centra a programová riaditeľka projektu Veronika Moravčíková.

Ako doplnila, slovenské Mesto kultúry má iné parametre ako EHMK. Jedným z kritérií je to, že program musia tvoriť iba úplné nové podujatia a aktivity, ktoré doteraz v meste neboli a nemajú tam tradíciu. Aktivity musia smerovať k súčasnému umeniu a musia pokrývať všetky druhy či žánre umenia. „Z prihlášky na EHMK sme vybrali tie projektové zámery, ktoré spĺňali nastavené podmienky aktuálnej výzvy a v spolupráci s ich zadávateľmi sme zostavili nový projekt. Takto sme získali 31 spolupracujúcich partnerov z radov Hlohovčanov,” informovala Moravčíková.

V nasledujúcom období bude desaťčlenná umelecká rada spolu so všetkými partnermi dopracovávať finálnu verziu projektu. Termín na jeho podanie je 13. september. V prípade úspechu by mohlo mesto Hlohovec niesť v poradí už štvrtý titul Mesto kultúry.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.01.2017
Projekt EHMK má v Košiciach úspešné pokračovanie
Projekt Európskeho hlavného mesta kultúry 2013 (EHMK) v Košiciach na rozdiel od viacerých iných európskych miest, ktoré boli nositeľmi tohto prestížneho titulu (napr. Marseille alebo Pécs), stále žije. A nielen to...
viac
02.05.2020
Hlohovec a Trnava budú konkurentmi v boji o titul EHMK 2026
Susediace mestá Hlohovec a Trnava, ktoré od seba delí dvadsať kilometrov, budú konkurentmi v boji o získanie titulu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2026. Informujú o tom na svojich webových stránkach.
viac
26.01.2021
Rok 2021 bude bez Európskeho hlavného mesta kultúry
Súčasná situácia neumožňuje priebeh plánovaných aktivít európskych hlavných miest kultúry 2021, a preto sa titul EHMK Nového sadu presúva na rok 2022 a v prípade miest Temešvár a Elefsina sa titul presunul na rok 2023.
viac
01.04.2021
Revúca sa chce stať Mestom kultúry 2022
Oživiť verejné priestory Revúcej a jej partnerských obcí v Gemeri cez umenie a kultúru je cieľom kandidatúry tohto okresného sídla na Mesto kultúry 2022.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %