Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
02.05.2020 08:45

Hlohovec a Trnava budú konkurentmi v boji o titul EHMK 2026


Dominantou centrálnej zóny mesta Hlohovec je farský kostol zasvätený sv. Michalovi Archanjelovi. Snímka zdroj: (hlohovec.sk).


Susediace mestá Hlohovec a Trnava, ktoré od seba delí dvadsať kilometrov, budú konkurentmi v boji o získanie titulu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2026. Informujú o tom na svojich webových stránkach.


Dvadsaťtisícový Hlohovec rozhodol o kandidatúre na začiatku roka, v 65-tisícovej Trnave odklepli tento zámer poslanci na aprílovom zastupiteľstve. V jej prípade pôjde o druhý pokus získať tento prestížny titul, o ktorý sa uchádzala už pre rok 2013 a po tom, ako sa pre rok 2020 stala aj Európskym mestom športu.

V roku 2026 by EHMK mali mať krajiny Fínsko a Slovensko. Prihlášky treba podať do 31. októbra 2020, o rok na to by mal byť už jasný víťaz za Slovensko. Prezentovať sa musia pripraveným programom. Košice, ktoré boli EHMK v roku 2013, pracovali s konečným rozpočtom viac ako 100 miliónov eur, na ktorých sa podieľala vláda, mesto, Košický samosprávny kraj, verejné inštitúcie, štrukturálne fondy Európskej únie a ďalšie.

„Pošlite nám nápad, ktorý sa môže stať súčasťou programu EHMK,” vyzýva Hlohovec svojich obyvateľov. Zriadil aj samostatnú webovú stránku www.hlohovec2026.sk, kam môžu do 31. mája poslať projektový zámer. Môže ísť o podujatie, výstavbu alebo rekonštrukciu objektov alebo vzdelávací projekt ako stáž, študijný pobyt, výmenný program či školský projekt.

Trnava ako dôvody ku kandidatúre vidí rozšírenie kultúrnej ponuky pre najširšie publikum, participáciu aktérov kultúry a záujemcov z radov občanov, rozvoj kultúrneho a kreatívneho priemyslu, získanie finančných prostriedkov i zvýraznenie mesta Trnava na turistickej mape Európy a rozvoj cestovného ruchu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.02.2020
Žilina bude pripravovať prihlášku na Európske hlavné mesto kultúry
Mesto Žilina sa bude pripravovať na prihlásenie sa do výzvy na Európske hlavné mesto kultúry v roku 2026. Po prvom kole konzultácií s kultúrnou obcou a kľúčovými partnermi v meste, zámer prípravy a predloženia prihlášky v utorok 18. februára odobrili žilinskí mestskí poslanci na svojom rokovaní.
viac
16.12.2020
Žilina odovzdala prihlášku na Európske hlavné mesto kultúry
Mesto Žilina odovzdalo v utorok (15. 12.) na Ministerstve kultúry SR prihlášku na Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) pre rok 2026.
viac
05.11.2021
Bez Trenčianskych Teplíc by to nešlo
Finálový boj Trenčína o titul Európske hlavné mesto kultúry vrcholí.
viac
11.12.2021
Historický úspech! Trenčín sa v roku 2026 stane Európskym hlavným mestom kultúry
Kandidatúra krajského mesta na tento prestížny titul spojila celý región. Podporu a súčinnosť vyjadrovali starostovia, primátori, študenti, umelci i široká verejnosť naprieč celým Trenčianskym krajom. Výsledky boli vyhlásené na sociálnych sieťach Ministerstva kultúry SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %