Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
11.12.2021 02:25

Historický úspech! Trenčín sa v roku 2026 stane Európskym hlavným mestom kultúry


Trenčín - Európske hlavné mesto kultúry


Kandidatúra krajského mesta na tento prestížny titul spojila celý región. Podporu a súčinnosť vyjadrovali starostovia, primátori, študenti, umelci i široká verejnosť naprieč celým Trenčianskym krajom. Výsledky boli vyhlásené na sociálnych sieťach Ministerstva kultúry SR.


Mesto Trenčín bude Európskym hlavným mestom kultúry ako druhé zo slovenských miest. Po Košiciach sa týmto titulom bude môcť pýšiť už v roku 2026. Tentokrát sa oň uchádzalo až 8 slovenských miest. Spomedzi trojice finalistov, ktorými boli mestá Trenčín, Nitra a Žilina, sa napokon šťastie usmialo na mesto rozpínajúce sa pod hradom Matúša Čáka. O tomto historickom úspechu rozhodla medzinárodná odborná porota aj na základe osobnej návštevy Trenčína. „

So širokou podporou a spoluprácou medzi samosprávami to asi inak ani dopadnúť nemohlo. Na margo vyhlásenia Trenčína za Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2026 to povedal predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška.      

„Nesmierne ma teší, že sa to podarilo. Blahoželám krajskému mestu Trenčín, primátorovi a najmä celému tímu Trenčín 2026. Od ohlásenia kandidatúry sa podarilo odviesť obrovské množstvo práce, no tá najťažšia sa ešte len začína. Boli a stále aj sme hrdým partnerom mesta Trenčín na celej ceste k zisku titulu, preto sme aj deklarovali spoluprácu pri plnení výziev, ktoré s tým súvisia. Som rád, že sa pre dobrú vec spojil naozaj celý kraj,“ priblížil predseda TSK.       

Trenčín bude Európskym hlavným mestom kultúry ako druhé zo slovenských miest. Po Košiciach sa týmto titulom bude môcť pýšiť už v roku 2026. Tentoraz sa oň uchádzalo až osem slovenských miest.

Krajskému mestu Trenčín srdečne gratulujeme a tešíme sa na spoluprácu s Európskym hlavným mestom kultúry 2026.

Autor: (ts-TSK, TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.05.2020
Hlohovec a Trnava budú konkurentmi v boji o titul EHMK 2026
Susediace mestá Hlohovec a Trnava, ktoré od seba delí dvadsať kilometrov, budú konkurentmi v boji o získanie titulu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2026. Informujú o tom na svojich webových stránkach.
viac
16.12.2020
Žilina odovzdala prihlášku na Európske hlavné mesto kultúry
Mesto Žilina odovzdalo v utorok (15. 12.) na Ministerstve kultúry SR prihlášku na Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) pre rok 2026.
viac
26.01.2021
Rok 2021 bude bez Európskeho hlavného mesta kultúry
Súčasná situácia neumožňuje priebeh plánovaných aktivít európskych hlavných miest kultúry 2021, a preto sa titul EHMK Nového sadu presúva na rok 2022 a v prípade miest Temešvár a Elefsina sa titul presunul na rok 2023.
viac
05.11.2021
Bez Trenčianskych Teplíc by to nešlo
Finálový boj Trenčína o titul Európske hlavné mesto kultúry vrcholí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %